Orbán: a gazdaságvédelmi akciótervet, a beruházásokat és a munkahelyteremtést kell szolgálnia a költségvetésnek

Orbán, Varga
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Pénzügyminisztérium (PM) és a tárcához tartozó háttérintézmények vezetőivel egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel az idei és a jövő évi költségvetésről valamint a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásáról - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor a PM épületében tartott megbeszélésen elmondta: Magyarországon a válságkezelésben felhasznált eszközök súlypontja továbbra is a munkahelyteremtésen van. Megismételte: amennyi munkahely a koronavírus miatt megszűnik, a kormány annyi újat fog létrehozni.

Ezt a célt kell szolgálnia a 2020-as és a 2021-es költségvetésnek valamint a gazdaságvédelmi akciótervnek is, melynek legfontosabb eszközei az állami munkahelyteremtés, a beruházások támogatása és az állami fejlesztési programok, bértámogatás a veszélyeztetett munkavállalóknak, adócsökkentés a munkahelyek megtartásáért, akár 0 százalékos hitel a vállalkozóknak, valamint megtörténik a 13. havi nyugdíj visszaépítése is - sorolta az értekezleten a miniszterelnök.

Tényleg közmunkásnak és katonának küldi a munkanélkülieket a kormány

Megemelik a közfoglalkoztatottak számát a jelenlegi 90 ezerről azért, hogy munkát adhassanak a munkanélkülieknek. Akinek nem közmunka jut, az mehet a Honvédséghez katonának, ennek érdekében megemelik a szerződéses katonák számát is - jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.