Zacher Gábor szerint nem kéne politikai ügyet csinálni a Pesti úti idősotthonból

Zacher Gábor szerint nem kéne politikai ügyet csinálni a Pesti úti idősotthonból

D. Tóth Kriszta "Elviszlek magammal EXTRA" című műsorában szereplő Zacher Gábor beszélt arról, hogy milyen tapasztalatai voltak a koronavírus-járványról. 

Zacher Gábor az elmúlt hetekben a hatvani kórház sürgősségi osztályának főorvosaként dolgozott, emellett a budapesti mentősöknek segített munkájával, így két helyről is rengeteg tapasztalatot gyűjtött. 

„Ez, hogy egy ilyen vírus megjelenjen Európában, hihetetlen volt. Persze, voltak katasztrófafilmek, vírusok, zombifilmek, stb. De azt gondoltuk, jó, hát ez fikció. Most aztán jól megkaptuk a pofánkba ezt az egész történetet. Az egészségügy mennyire volt erre felkészülve? Én azt gondolom, tulajdonképpen semennyire" 

- mondta a főorvos, hozzátéve: számára a legrosszabb "élmény" az idősotthonokkal kapcsolatos tapasztalatok voltak. Úgy véli, teljesen felesleges átpolitizálni a kérdést, ugyanis a vírus bárhogy bejuthat az idősotthonokba, amelyek lakóira nagyon veszélyes a fertőzés, ezért sokan nem fogják túlélni a járványt. 

„A Pesti úton most ezen lovagolnak, hogy volt-e orvos, avagy nem volt orvos. Szerintem ez egy huszonhetedrangú kérdés ebben az egész történetben. Ha egyszer bekerül a vírus, nem lehet ezzel a történettel túl sok pozitív dolgot tenni, hanem igenis sajnos végig fog menni az emberek között”

Zacher beszélt arról is, hogy a kormány megtiltotta, hogy az egészségügyi dolgozók nyilvánosan nyilatkozzanak a kórházakban zajló fejleményekről. Véleménye szerint óriási szégyen lenne, ha a véleménye kifejtése miatt "az orrára koppintanának". 

„Összességében azt gondolom, talán négy-öt olyan egészségügyi dolgozó van, aki nyilatkozik...Kásler miniszter úr egyetlen egyszer nyilatkozott, az államtitkár asszonyt pedig én még nem láttam nyilatkozni erről…"

- szögezte le, de véleménye szerint ennél sokkal szélesebb tapasztalatok állnak rendelkezésre, amiről gyakorlatilag véleményt lehetne mondani, de hát egyelőre ez van.

Én változatlanul, ha engem valaki megkérdez, hogy mi a véleményem, azt el fogom mondani. Ami – nagyon remélem – nem bántja majd annak a fülét, aki esetlegesen, mondjuk, egy pásztorbottal az ember fejére koppinthat, de hát az elég szégyen lenne itt, a XXI. században egy demokratikus világban”

- jegyezte meg Zacher Gábor.