Vérlázító: mégsem kell fizetnie Funarnak 2014-es magyargyűlölő kirohanásáért

Gheorghe Funar

Az első fokon eljáró Kolozsvári Táblabíróság eltörölte azt a bírságot, amelyet Gheorghe Funarra, Kolozsvár korábbi szélsőségesen nacionalista polgármesterére róttak ki azért, mert egy 2014-es televíziós vitában a lovak nyelvének nevezte a magyart – közölte internetes oldalán hétfőn a Krónika napilap.

Gheorghe Funar független jelöltként indult 2014-ben a romániai elnökválasztáson, és a román közszolgálati televízió egyik választási műsorában szerepelt meghívottként Tánczos Barnával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorával együtt. Miután Tánczos románul és magyarul is köszöntötte a nézőket, Funar arra kérte a műsorvezetőt, utasítsa rendre a szenátort.

Közölje a jobb oldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (…), és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem

– jelentette ki Gheorghe Funar az élő adásban.

A politikust Tánczos Barna panaszolta be az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD). A CNCD 2015 márciusában úgy döntött,

Funar kijelentése „etnikai és nyelvi alapon teremt ellenséges, megfélemlítő légkört”, és nem járul hozzá „az emberi kapcsolatok fejlődését szolgáló közvitához”.

Ezért a testület úgy határozott, Funarnak 2000 lejes (150 ezer forint) büntetést kell fizetnie.

Funar megtámadta a bíróságon a döntést, s ötévi pereskedés után a kolozsvári táblabíróság múlt héten a panaszos javára döntött, arra kötelezve az alpereseket – a CNCD-t, illetve Tánczos Barnát –, hogy fizessék ki Funar 300 lejes perköltségét. A pénteken hozott ítélet 15 napon belül megfellebbezhető – írja az MTI.

Gheorghe Funar 1992 és 2004 között volt Kolozsvár polgármestere, a 2014-es elnökválasztáson a voksok 0,47 százalékát szerezte meg.

Klaus Iohannis jelenlegi államfő ugyancsak nagy vihart kavart közelmúltbeli magyarellenes kirohanását a napokban büntette meg a CNDC 5 ezer lejre, az egyébként nem román, hanem szász származású román elnök is azt közölte, megfellebbezi a döntést.

Megbüntették a román államfőt a magyarok elleni uszítás miatt

Megsértette a magyar nemzetiségű román állampolgárok emberi méltóságát Klaus Iohannis államfő, amikor magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva Erdély kiárusításával vádolta meg szociáldemokrata ellenfeleit - állapította meg szerdai határozatában az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). Az államfő néhány héttel ezelőtt magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva, hisztérikus hangnemben azzal vádolta meg a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy oda akarják adni Erdélyt a magyaroknak.