Fidelitas: A magyar-szerb kapcsolatok 100 éve nem voltak olyan jók, mint napjainkban

Fidelitas: A magyar-szerb kapcsolatok 100 éve nem voltak olyan jók, mint napjainkban

Az alábbiakban a Fidesz ifjúsági szervezetének közleményét olvashatják, a szöveget változtatás nélkül közöljük, a valóságot pedig néhány, közelmúltbéli cikkel mutatjuk be.

"A hétvégén Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke és Magyar Ágnes Zsófia, a YEPP alelnöke a VMSZ Ifjúsági Fórum által szervezett rendezvényeken vett részt Újvidéken, Adán, Topolyán és Szabadkán, amelyeken a Vajdasági Magyar Szövetség több politikusa is megjelent. A vajdasági fiatalokkal folytatott beszélgetéseken a helyi kihívásokról, a további együttműködés lehetőségeiről, a magyar kormány által elindított fejlesztési programokról és a magyar-szerb kapcsolatról esett szó, melyről elhangzott, hogy 100 éve nem volt olyan jó, mint napjainkban."

A Délvidéken agyonvertek egy 18 éves magyar fiút

A 18 éves Barna Martin holttestét öt napja találták meg a délvidéki Törökkanizsa parkjában. Az áldozat májszakadást szenvedett el, halálát a has jobb oldalát ért ütés okozta - számol be a Délhír. A rendőrség gyilkosság gyanújával letartóztatta a 19 éves Marijan Dimovićot, a 18 éves Jovan Dimovićot, valamint két kiskorú személyt, a gyanú szerint ők verték agyon a magyar fiatalt.

"A Fidelitas a VMSZ Ifjúsági Fórumra az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének (YEPP) keretein belül is fontos szövetségesként számíthat."

A Fidesz-szövetséges párt asszisztálásával számoltak föl a szerbek egy első világháborús magyar katonatemetőt

Nyom nélkül tüntette el a szerb temetkezési közvállalat az első világháborús magyar katonai temetőt a délvidéki Nagybecskereken, miután a városvezetés átruházta rájuk a katolikus és református temetők karbantartását. Ráadásul mindezt a nagy háború egyik centenáriumi esztendejében, 2017-ben sikerült elkövetniük. A lépéshez az Orbán Viktor szövetségesének számító Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is asszisztált - írja a Délhír.

"A két szervezet elkötelezett a magyar közösség megmaradásában, a magyar fiatalok szülőföldön történő boldogulásában, a fiatalok aktív közéleti szerepvállalásában, a nemzeti-konzervatív értékek képviseletében és a közép-európai együttműködés további sikeres építésében."

A Délvidék elcsatolását ünnepelte a VMSZ

Újvidéken a Nemzeti Színházban került sor a vajdasági tartományi parlament díszülésére az 1918 november 25-én, a szerb megszállás alatt álló városban tartott "népgyűlés" századik évfordulóján. Ekkor mondták ki a régió "csatlakozását" a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz (1929-től Jugoszlávia). A tartományi parlament júniusi döntésének értelmében ez a "Vajdaság Napja".

"A magyar-szerb kapcsolatok utóbbi 10 évben tapasztalt javulásában elévülhetetlen szerepe van a Vajdasági Magyar Szövetségnek, amelyet ifjúsági szervezetével együtt a Fidelitas támogat annak érdekében, hogy 2020. június 21-én helyhatósági, tartományi és köztársasági szinten egyaránt sikeresen szerepeljen, mert az erős vajdasági magyar képviselet Magyarország és Szerbia számára egyaránt erőforrás, a két ország közötti sikeres együttműködés biztosítéka."

És még néhány hír a kiváló magyar-szerb kapcsolatokról:

A szerbek most épp Zimonyban rombolják le a délvidéki magyar épített örökséget

A Magyarország régen Facebook-oldal hívta föl a figyelmet az eredeti ékeitől megfosztott Hunyadi-torony körüli pusztításra, amely március 14-én vette kezdetét.A Délhír arról számolt be, hogy az oldal szerkesztője még aznap délután felvette a kapcsolatot egy zimonyi örökségkutatóval, aki arról tájékoztatta, hogy

Narancsos módszerekkel lehetetleníti el a Fidesz délvidéki szövetségese Nyugat-Bácska legsikeresebb magyar általános iskoláját

Felháborító esetről számolt be a Délhír a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ténykedése kapcsán. A Fidesz első számú délvidéki szövetségesének számító politikai alakulat, mely szorosan együttműködik a Szerbiát kormányozó, soviniszta, magyarellenes politikájáról hírhedt Szerb Haladó Párttal, most épp a Nyugat-bácskai régió legeredményesebb magyar általános iskoláját igyekszik kinyírni, önös politikai érdekekből.

Gyilkos, magyarellenes politikus dicsőítésével emlékezett a Délvidék elcsatolásáról a szerb köztévé

"A történelem tanúi - Hozzácsatolás 1918" - ezzel a címmel indított dokumentumfilm-sorozatot a szerb állami tévé a Délvidék elcsatolásának századik évfordulója alkalmából.Az önmagában is vérlázító összeállítás-sorozat magyar szemmel egyik legfelháborítóbb részét a Délhír szúrta ki, ebben azzal a Jaša Tomićtyal foglalkoznak, aki mellett, hogy az első világháború utáni területgyarapodás egyik atyja volt,

Csetnik harci jelszóval ünneplik Szabadkán a Délvidék elszakítását

A városházán tartott rendezvénynek a "Szerbia örök, míg gyermekei hűek hozzá" címet adták - írja a Délhír helyi portál. A szép, költői gondolat azonban nem a települést vezető haladó-VMSZ-es koalíció fejéből pattant ki. Ez ugyanisa Vojiszlav Šešelj nevével fémjelzett szélsőséges, magyargyűlölő Szerb Radikális Párt hivatalos szlogenje.