Csak felfüggesztettet kapott a kutyáját autója mögé kötő balotaszállási nő

.
Ide temette a kutyát a nő.
Fotó: Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány

A Csongrádi Járásbíróság első fokon tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta azt a balotaszállási asszonyt, aki autója mögé kötötte, majd kilométereken át vonszolta kutyáját tavaly nyáron - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika közölte,

a bíróság állatkínzás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat.

A nem jogerős ítélet szerint az asszony nagy testű, komondor jellegű kutyája tavaly augusztus 3-án - a vihartól félve - megszökött a balotaszállási tanyáról. A vádlott - mivel a kutya nem ment haza - két nappal később az állat keresésére indult, és meg is találta egy másik tanyán. Az asszony az eb nyakörvére egy 120 centiméteres bálamadzagot kötött, amelynek másik végét a gépkocsi vonóhorgához rögzítette, majd a járművel

a kutyát 2,7 kilométeren át, 20-30 km/h sebességgel vontatva hazaindult.

Az állat pusztulását a gépjárműhöz rögzítés és vontatás okozta súlyos sokkos állapot, a vérkeringés összeomlása, tüdőödéma és szívmegállás, illetve a vonszolás következtében kialakuló sérülései okozták.    

Az ítélet ellen az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést, így a döntés nem jogerős.

Nem érzi magát bűnösnek a balotaszállási állatkínzó, rendőröknek kellett kimenekíteni a bíróságról

Ki kellett menekíteni a bíróság épületéből a balotaszállási állatkínzót, a nőt dühös tömeg várta a tárgyalás után a Csongrádi Járásbíróság előtt. A 68 éves asszony még augusztusban kötötte kocsija után kutyáját, majd csaknem három kilométeren keresztül húzta. Az állat csak egy kis ideig bírta tartani a lépést és elesett, de a nő ezután sem állt meg, az eb elpusztult.