Szijjártó Péter felkészületlen volt, hülyét csinált magából a románok előtt

Szijjártó Péter felkészületlen volt, hülyét csinált magából a románok előtt

Románia elutasítja, elfogadhatatlannak és nyelvezetét tekintve tiszteletlennek tartja azokat a bírálatokat, amelyeket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogalmazott meg pénteken Klaus Iohannis román elnökkel szemben - olvasható a román külügyminisztérium közleményében.

A dokumentum szerint a román fél meglepődve vette tudomásul a magyar diplomácia vezetőjének

"teljesen indokolatlan, aránytalan, a kontextusból kiragadott reakcióját".

De mi történt?

Szijjártó Péter Facebook-oldalán azt írta, hogy Románia elnöke szándékosan árt a magyar-román együttműködésnek, amikor megakadályozza a Kübekháza és Óbéb (Beba Veche) közötti új határátkelőhely létesítését a két ország között.

"Románia elnöke, sajnos, szélsőségesen magyarellenes politikus"

- tette hozzá a külügyminiszter.

Szijjártó szerint Klaus Iohannis "folyamatosan belekeveri Magyarországot és a magyar kormányt a romániai választási kampányba", mostani döntésével

"szándékosan árt a magyar-román együttműködésnek".

Csakhogy a modern kori Facebook-diplomácia nem mindig hoz a konyhára, főleg, ha az egyik fél felkészületlen - jelen esetben ez Szijjártó Péter volt. Románia ugyanis felhívta rá a figyelmet, hogy az óvásnak mindössze technikai okai voltak, azaz nem a határátkelővel van bajuk, hiába őrjöngött a miniszter.

A román külügyminisztérium közölte: Iohannis nem azért emelt alkotmányossági óvást a közúti határátkelő létesítéséről elfogadott törvény ellen, mert ellenezi a határátkelő megnyitását, hanem

mert a román alkotmány szerint nemzetközi egyezmény megkötése kizárólag a végrehajtó hatalom hatáskörébe tartozik, arról nem lehet törvény révén dönteni.

A román fél hangsúlyozta, hogy Iohannis döntése semmiképpen nem irányul Magyarország vagy a romániai magyarság ellen, a kormányzati álláspont szerint Bukarestnek szándékában áll kezdeményezni "a szokásos eljárással" a határátkelő megnyitása érdekében egy egyezmény megkötését Magyarországgal a Kübekháza és Óbéb határátkelő megnyitásáról.

"A fentiek fényében a román fél valós szándékának a kontextusból való kiragadása azt mutatja, hogy a magyar fél nem kívánt megfelelően tájékozódni az alkotmányossági óvás indokairól, noha azok nyilvánosan is elérhetők"

- olvasható a közleményben.