Épphogy életbe lépett a nemzetbiztonsági törvény, Hongkongban már több tüntetőt a megsértésével vádolnak

Épphogy életbe lépett a nemzetbiztonsági törvény, Hongkongban már több tüntetőt a megsértésével vádolnak

Egy nappal a nemzetbiztonsági törvény elfogadása utáni tüntetésen 360 embert letartóztattak Hongkongban, 10 személyt pedig már a frissen elfogadott jogszabály megsértésével vádolnak a BBC szerint. 

Többezer tüntető volt szerdán az utcákon, demokráciát és függetlenséget követelve, a rendőrség a járványveszélyre hivatkozva vízágyúval és könnygázzal oszlatott, hét rendőr megsérült, egyiküket valamilyen éles tárggyal karon szúrták.

A hongkongi demokráciapárti politikusok és aktivisták aggodalmai szerint a szabadságjogokat korlátozó törvénytervezet betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, felforgatónak minősített cselekményeket. Ráadásul a nemzetbiztonsági törvény elsőbbséget élvez bármilyen hongkongi törvénnyel szemben. Itt írtunk róla bővebben:

Kínában megszavazták az új nemzetbiztonsági törvényt, veszélyben Hongkong szabadsága

A várakozásoknak megfelelően elfogadta csütörtökön a kínai parlament a múlt pénteken ismertetett, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet. A hongkongi demokráciapárti politikusok és aktivisták aggodalmai szerint a hongkongi szabadságjogokat korlátozó törvénytervezet betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, felforgatónak minősített cselekményeket.

Segíteni próbálnak a britek

Boris Johnson szerint a Hongkong helyzetéről aláírt 1984-es kínai-brit deklarációt és az autonómiát súlyosan megsérti a nemzetbiztonsági törvény. London pedig már korábban is világossá tette, ha Kína ezt az utat választja, akkor a brit kormány

lehetővé teszi a nagy-britanniai tartózkodást és munkavállalást azon hongkongiak számára, akiknek brit tengerentúli státusuk van, azzal a céllal, hogy végül brit állampolgárságért folyamodhassanak.

Ezt később Dominic Raab külügyminiszter is megerősítette, első lépésként az ilyen státusú hongkongiaknak öt évre szóló, korlátozott, de munkavállalásra és tanulásra jogosító tartózkodási engedélyt ajánlanak fel. Öt év után letelepedett státusért lehet folyamodni, további 1 évet követően brit állampolgárságért. Ez minden brit tengertúli jogi státussal bíró hongkongira vonatkozik, az ott élő családtagjaikkal együtt. Nagyjából 350 ezer olyan személy lehet, akik rendelkeznek ezzel, de további 2,5 millióan jogosultak a brit tengerentúli státus megszerzésére.

Ezzel párhuzamosan Ausztrália ideiglenes - akár három évre szóló - védelmet nyújtó vízumot adhat Hongkong lakóinak, hogy menekültként éljenek az országban.

Kína fenyegetőzik

Londonnak viselnie kell majd annak következményeit, hogy zöld utat ad a brit állampolgárság megszerzésére az erre jogosult hongkongiak számára - figyelmeztetett Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: Kína fenntartja a jogot, hogy ellenlépéseket tegyen az Egyesült Királysággal szemben, de részletekbe nem bocsátkozott. A kínai külügyi tárca szóvivője csütörtökön Canberrát is arra szólította fel, hogy ne avatkozzon Kína belügyeibe.