Keresztesy Gergő: a jelenlegi magyar törvények nem az áldozatokat, hanem a pedofilokat védik

Keresztesy Gergő: a jelenlegi magyar törvények nem az áldozatokat, hanem a pedofilokat védik

Nagy port kavart az egykori perui nagykövet, Kaleta Gábor ügye. Mint ismert, a férfit a legnagyobb titokban hozta haza a magyar kormány, miután kiderült, hogy több mint 19 ezer kiskorú képét őrzi saját számítógépén. A volt perui nagykövet egy évet kapott felfüggesztve és 540 ezer forintos pénzbüntetést kell fizetnie. Ügyvédje azzal védekezett, hogy védence mélyen vallásos ember és óriási lelkiismeret-furdalása van.

A Jobbik Ifjúsági Tagozatának elnöke, Keresztesy Gergő szerint nagyon rossz üzenete van annak, ha egy "szexuális bűnöző" ilyen könnyedén megúszhatja. Az ifjúsági politikus lapunknak elmondta, hogy a Jobbik IT jelenleg is egy javaslaton dolgozik, hogy ilyen esetekben jóval súlyosabb büntetéseket lehessen kiszabni.

- Miközben Németországot óriási pedofilbotrány rázta meg, addig idehaza az egykori perui nagykövet csupán egy évet kapott azt is felfüggesztve, mert kiskorúak fényképeit találták meg a számítógépen.

Úgy vélem, hogy egy ország nem találja a szavakat, elképesztő, hogy ennél sokkal enyhébb bűncselekmények miatt is jóval szigorúbb ítéleteket hoznak. Valami ebben az országban és annak joggyakorlatában nagyon nincs rendben.

- Ez milyen üzenetet hordozhat magában a jövőre nézve?

Akad olyan, aki azt gondolja, hogy ezeket a szexuális ragadozókat el tudja rettenteni egy ilyen ítélet? Lényegében következmények nélkül meg lehet tenni. Még adott esetben, Németországban komoly harcot hirdettek a pedofil bűnözőkkel szemben, addig Magyarországon szabadon szaladgálhatnak.

- A jelenlegi jogszabályok szerint csupán három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztést lehet kiszabni. Miután az ügyészi indítvány az volt, hogy Kaleta Gábor beismerés esetén 1 évet kapjon három évre felfüggesztve, ennél súlyosabb büntetést pedig a bíróság nem szabhatott volna ki akkor sem, ha ezt indokoltnak látja. Mit lehetne tenni ilyen ügyek esetén?

Az egészen biztos, hogy számos kérdésben újratervezés, s újragondolás szükséges. Jelenleg nincs érdemi védelem a családon belüli erőszak ellen (lásd. Orosz Bernadett esete, akinek utolsó elkeseredettségében csak a nem kevésbé kockázatos nyilvánosság maradt, a hatóságoktól mindaddig érdemi segítségre nem számíthatott.)

Én nem gondolnám, hogy aki csak azzal is támogatja a szexuális bűnözőket, hogy testileg-lelkileg kihasznált, megnyomorított gyermekekkel történő bűncselekményre élvezkedik, szabadlábon lenne a helye. Nem csak ma, hanem egész életében. 

Jelenleg a jog helyett, csak a társadalom tud büntetni, aki szerencsére azonnal kiveti maga közül a társadalom ezen tagjait, ám ez még nem nyújt védelmet a potenciális áldozatoknak.

Ugyanakkor említhetnénk az állatkínzások eseteit is, ahol a bírói ítéleteknek semmilyen elrettentő ereje nincs. Lényegében ezt a tevékenységet is szinte nyugodt szívvel végezhetik az erre hajlamos "emberek". itt pedig meg kell említenünk azt a valódi tényt, hogy az állatkínzások elkövetői közül magas számban kerülnek ki azok, akik a nőket, gyermekeket és más védteleneket abuzálnak.

A Jobbik Ifjúsági Tagozata jelenleg is folyamatosan dolgozik azon milyen javaslatot fogalmazhatnánk meg a fenti kérdésekben, úgy ahogy tettük azt a fiatalok biztonságos szórakozásának érdekében.

Mindezen felül pedig személyesen is hallatjuk majd a hangunkat.

- Az utóbbi időben egyre több „pedofil esettel” találkozunk a médiában. Valóban növekedett az ilyen típusú bűncselekmények száma? Mit lehetne tenni a kiskorúak védelme érdekében?

Nem tudom statisztikával alátámasztani, hogy több ilyen eset lenne, de az biztos, hogy a közösségi média és az internet nyújtotta tér alkalmas arra, hogy egy-egy ilyen ügy napvilágot lásson sokkal szélesebb körben, és részletesebb információkkal. Azt látom, hogy hazánk pont a negatív szélsőség a pedofília kezelésében.

Egyes országokban az ilyen embereket nyilvánosan akasztják, nálunk pedig szabadon engedik.

Rossz érzés a leggyengébb láncszemnek lenni ebben a kérdésben.

- Mi a véleménye arról, hogy Kaleta Gábort teljes titokban hozták haza, ráadásul a róla szóló ügy részleteit 10 évre titkosították?

Ilyenkor mindig egy régi mondás jut eszembe:

„Bűnösök közt cinkos, aki néma.”

Aki az ítéletet hozta, aki ehhez asszisztált, aki ezt titkosította, az burkoltan bújtatja és sajnos mondjuk ki, támogatja Kaleta Gábor gyomorforgató tettét.