Willem Dafoe 65 éves: 10 dolog, amit nem tudtál róla

Willem Dafoe 65 éves: 10 dolog, amit nem tudtál róla

Ha másról nem is, vérfagyasztó mosolyáról biztosan felismeri a ma 65 éves Willem Dafoet, Hollywood egyik méltán ikonikus, különc karakterét, aki 40 éves pályafutása alatt eddig 134 alkalommal vállalt szerepet különböző alkotásokban. Egy darabig a rosszfiú skatulyáját viselte nem mindennapi arca és kisugárzása miatt, mára azonban a legkomplexszebb szerepeket is szívesen ráosztják a rendezők. Háromszor is jelölték Oscar-díjra, először az 1986-os A szakaszban, utoljára pedig a 2018-ban bemutatott Floridai álomban, míg Golden Globe-ra két jelölést is begyűjtött, bár díjra váltani eddig egyiket sem tudta.

A színész születésnapja alkalmából elhoztunk 10 érdekességet róla, amikből kiderül, hogy például Dafoe-t kicsapták a középiskolából, fény derül rá, hogy melyik volt a legutáltabb munkája, és hogy majdnem Joker lett egy Batman filmben.

  1. Valójában William a valódi neve, a Willem csak ráragadt, mint becenév, de a mai napig sokan a Williamként hivatkoznak rá, ugyanis ezt könnyebb megjegyezni.
  2. A 2002-ben bemutatott nagy sikerű képregény-adaptációban, a Pókemberben Willem alakította a címben szereplő hős ellenfelét, a Zöld Manót. Kevesen tudják, de a filmben majdnem minden hajmeresztő akciójelenetben őt láthatjuk, dublőrt alig használt.
  3. Az 1986-os A szakasz forgatásán elkapta a sárgaláz betegséget, amit szúnyogok terjesztenek. A lázzal, fejfájással, hasi fájdalommal és véres hányással járó, magas halálozási aránnyal rendelkező kór szerencsére nem tudta ledönteni őt, így néhány hét pihenést követően vissza is tért a forgatási helyszínre.
  4. Dafoe megszállotja a jógának, ami amellett, hogy fokozottan rugalmassá teszi a testet, a kitartást és az izomerőt is növeli.
  5. Majdnem ő lett Joker Tim Burton 1989-ben bemutatott Batman című filmjében, amely új alapokra helyezte a műfajt. A frusztráló, összetéveszthetetlen mosolya mégsem volt elég Jack Nicholsonnal szemben, így végül ő happolhatta el előle a szerepet.
  6. Alig fogyaszt húst. Bár nem nevezné magát vegánnak, rengeteg zöldséget és gyümölcsöt eszik, hús helyett pedig halat igyekszik enni, ha megkívánja.
  7. Lars von Trier rendező a 2006-os Antikrisztusában Dafoe férfiassága is szerepet kapott volna, de a direktor a jelenetek rögzítésénél döbbenten tapasztalta, hogy túl nagy, ami zavaró lehet a közönségnek, ezért ezeket a szcénákat inkább kivágta a filmből.
  8.  Willem a karrierjének mélypontjaként gondol a 2011-es hangkölcsönzésére, melyben egy animált jegesmedvét szólaltatott meg egy reklámkampány kedvéért.
  9. Kris Kristofferson, Christopher Walken, Isabelle Huppert, Jeff Bridges szereplésével készült, 1980-ban bemutatott A mennyország kapuja című westernfilmből kirúgták. Igaz, csak kisebb szerepet kapott a produkcióban, de a rendező, Michael Cimino nem nézte jó szemmel, hogy amikor a világítástechnikát próbálták, a színész elnevette magát az egyik asszisztens által fülébe súgott viccen, ami a direktort annyira kiborította, hogy azonnal kiadta Dafoe útját.
  10. Kirúgták a középiskolából felnőtt tartalom készítése miatt. A színész egy interjúban elárulta, hogy nem igazán pornográf tartalomról volt szó, inkább különc emberekről és nudistákról, ami szerinte akkoriban a művészfilmek kategóriáját erősítette, ezrét a mai napig nem ért egyet a wisconsini iskola döntésével.