A kormánypárti képviselők egy helyen biztos nem voltak: ez pedig a Parlament

A kormánypárti képviselők egy helyen biztos nem voltak: ez pedig a Parlament

Ahogy az várható volt, sem a kormányt, sem pedig a Fidesz-KDNP-t nem érdekelte a Parlament rendkívüli ülése, így az ellenzéki frakciók csak a napirend előtti felszólalásaikat mondhatták el - ugyanis a hiányos parlamenti patkó nem tudta még csak a napirendet sem elfogadni.

Mert nyaraltak

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy már a Fideszé a Balaton, irtják a nádast és pusztítják a zöld területeket. Mint elmondta, a Velencei tónál módosították az építési szabályzatot annak érdekében, hogy az eddig zöld, szabadon álló területet beépíthessék, így elzárva azokat a köz elől. A Tatai öreg-tónál pedig egy 120 szobás szállodát akarnak építeni. 

A politikus úgy véli, a fideszes képviselők nem azért nem jöttek el, mert nem elég bátrak, hanem mert szeretnék élvezni Mészáros Lőrinc és Tiborcz István luxusszállodáiban és luxusvilláiban a nyarat.

„Ők megtehetik, míg a magyar emberek felének viszont sajnos nincs kerete arra, hogy idén elmenjen nyaralni”

– fűzte hozzá.

Végül a Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy legkésőbb 2022-ben az emberek hatalmával le kell váltani a kormányt és az új kabinetben fel kell, hogy álljon egy felelős Környezetvédelmi Minisztérium, ami megvédi a természeti értékeinket, kedvenc tavainkat, valamint olyan szociálpolitikát kell folytatni a jövőben, amely azt segíti elő, hogy minél több ember tudjon pihenni a Balatonnál.

Bohózat

Ungár Péter a brüsszeli eseményeket úgy értékelte: bohózat, melyet a miniszterelnök és a német kancellár döntött el. Kifejtette továbbá, az idei esztendő úgy indult, hogy Orbán Viktor zöldpolitikusként értékelte önmagát, azonban ezzel szemben Brüsszelben a német autóipar érdekeit tartotta szem előtt. A magyar-német-lengyel hármas pedig lenullázta a klímaváltozásra szánt csomagot.

Ungár úgy véli, a magyar kormány jelenleg háborút tud mutatni, a német a nagytőkéjét és a saját liberálisait kiszolgálni: a két kormány pedig pontosan erre a zavarra játszik. Az LMP képviselője ezt latin szappanoperának értékeli. Ungár továbbá kifejtette, nem a multikkal kell stratégiai partnerséget kötni, hanem a magyar kis- és középvállalkozásokkal, s elérni azt, hogy meg lehessen élni a közalkalmazotti bértáblából. Szavait azzal zárta, az Orbán-kormány és az Európia Unió (EU) viszonya most mindenkinek jó, a magyar munkavállalókat kivéve, s az EU csak radikális változtatással tud a jövőben sikeres lenni.

Züllöttek

Gyurcsány Ferenc szerint "Magyarországnak züllött kormánya van", és egy züllött kormány a legerkölcsösebb nemzetet is végromlásba vezeti. Javaslattal is élt a DK elnöke: ne engedjük, hogy tönkre tegyenek bennünket. 

Amúgy a politikus napirend előtti felszólalásában megemlékezett "Bogdán Laciról", Cserdi nemrégiben elhunyt polgármesteréről, akit a kevés általa tisztességesnek ismert ember közé sorolt, majd arról beszélt, hogy a kormánypártok nem emlékeztek meg róla. 

De igyekezett sok más fontos témát is összegyurcsányozni: így például felhozta a Színház- és Filmművészeti Egyetem kálváriáját, hangsúlyozva, hogy a "nincs pártos művészet, az propaganda". Majd rátromfolva az eredeti gondolatmenetére, azt is odabökte az épp nyaraló kormánypárti társainak:

"Önök nem csak züllöttek, de züllesztenek is. Szégyen, amit itt történik".

Végül az Index mellett is felszólalt Gyurcsány Ferenc. 

Bumburnyák nyilatkozat

Tóth Bertalan felszólalása elején szintén azt firtatta, hogy hol vannak a fideszes képviselők, hol van a Házelnök, és Orbán Viktor, akitől szerinte méltán elvárható lenne, hogy idejönne, és elmondaná a Parlamentben, hogy mit intézett Brüsszelben. 

Emlékeztetett arra is, hogy három hete megszavaztatott "egy bumburnyák nyilatkozatot", de abban az MSZP frakcióvezetője szerint kudarcot vallott a magyar miniszterelnök, hogy nem sikerült a jogállamiság, illetve a civil, környezetvédő szervezetek elleni harcát kiterjeszteni az EU-ra. 

Tóth Bertalan szerint azt jelenti, hogy sem a kormány, sem pedig a kormánypártiak nincsenek itt, hogy nem a magyar emberek, hanem a hatalmi elit gazdasági érdekeit képviselik, átjátszva a közös kincseinket - utalt a Balatonra a politikus. A szocialista képviselő egyébként beszélt a pártja Balaton melletti aláírásgyűjtő-kampányáról, az Indexről, a tanszabadságról, az "alaki köztársaságról, ami egy nem létező köztársaság", és amit fel kell számolni. 

"A fideszes szellemi verőlegények lassan az országgyűlés alelnökét is fenyegetik"

„Kufárkodás helyett jólétet minden magyar polgárnak. Ez lehetne a mottó, amivel jellemezhető az európai uniós csúcstalálkozó eredményét”

– mondta dr. Brenner Kolomann.

A jobbikos képviselő kifejtette, az a szörnyű, hogy Európa vezetői egy olyan rossz kompromisszumot kötöttek, amely után mindannyian hazautaztak és győztesként hirdették ki magukat. Hozzátette, Orbán Viktor erősen túlzott, amikor azt állította, mindenkit legyőzött.

„Nem véletlen, hogy a fideszes szellemi verőlegények lassan az országgyűlés alelnökét is fenyegetik,
akik korábban Jakab Péterrel szemben antiszemita kitétellel éltek Demeter Szilárd támogatásával. Ez
szégyen és gyalázat”

– mondta

Brenner arra is kitért, nagy tanulsága az eu-s csúcsnak, hogy megint a multinacionális cégek és Fidesz közeli oligarchák járnak majd jól. Ez azt jelenti, hogy nem lehet nagyobb pénzösszegekre az eddigiekhez képest közvetlenül az EU-hoz pályázni: tehát a kis- és közepes vállalkozásokra, illetve a vidékfejlesztésre megint nem jut pénz a költségvetésben, ha az arányokat tekintjük. Mert a politika mindig az arányokról szól, s lehet majd sorolni a milliárdokat, amelyek nagy része közbeszerzéseken keresztül tudjuk, hogy kiknél landol majd. A képviselő úgy értékeli, az eu-s csúcson az EU jövője került veszélybe,

„Jólétet és szabadságot minden magyar polgárnak, a nemzetek jó együttműködését Európában! Ez az EU csak akkor lesz működőképes, ha vannak közös értékek. Kufárkodással, érték nélküli kompromisszumokkal közös Európát nem lehet építeni”

– fejtette ki.

Hozzátette, a néppárti Jobbik képviselői azért harcolnak, hogy 2022-ben meghatározó elemei legyenek jobbközéppártként egy nemzeti egységkormánynak, és így tudják eu-s szinten is képviselni a magyar polgárok érdekeit.