„Nincs több idő nyilvános üzengetésre, sem pedig cicaharcokra, most a cselekvés ideje következik!”

Mint azt korábban megírtuk, Jakab Péter mai Facebook-bejelentésében többek között az szerepel, hogy a Jobbik azt szeretné, ha mind a 106 egyéni választókerületben egy ellenzéki jelölt mérkőzne meg a Fidesz jelöltjével.

A poszt tanúsága szerint a magyar néppárt támogatja, hogy

  • minden választókerületben egy ellenzéki jelölt szálljon szembe a Fidesz jelöltjével.
  • az ellenzék közös miniszterelnökjelöltet állítson Orbán Viktor kihívójaként.
  • a képviselőjelöltek és a miniszterelnökjelölt személyéről a nép döntsön előválasztáson.
  • listából annyi legyen, amennyi képes a legtöbb szavazatot biztosítani a kormányváltáshoz.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnökét sajtótájékoztatóján a tegnapi, országos elnökségi ülésen elfogadott döntésekről kérdeztük, valamint arra is kíváncsiak voltunk, mit gondol arról, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületében Tóth Ádámot indítja független jelöltként a Magyar Szolidaritás Mozgalom, valamint a Szanyi Tibor vezette Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) a 2020. október 11-én tartandó időközi országgyűlési választáson.

A kampányidőszakra nem maradhatnak kérdőjelek

A magyar néppárt országgyűlési képviselője szerint folyamatosan konzultálnak az ellenzéki pártok és mozgalmak vezetőivel, éppen azért, mert azt szeretnék, hogy a szeptemberi kampányidőszakra már ne maradjanak kérdőjelek a rendszerben. A legfontosabb, ami mellett a Jobbik elkötelezett, hogy egy körzetben egy potens ellenzéki szereplő álljon a kormány jelöltjével szemben, olyan, aki képes helyben legyőzni a Fidesz-KDNP-s szereplőt.

A miniszterelnök-jelölt személye tekintetében Z. Kárpát elmondta, természetesen örülne, ha Jakab Péter lenne a közösen elfogadott befutó, de mint ahogyan már korábban kinyilvánították, akár egy kívülről jövő, civil-szakmai embert is támogatni fognak, aki mellé széles körben fel tudnak sorakozni az ellenzéki szavazók. A lényeg az, hogy egy integráns, alkalmas szereplőt sikerüljön találni.

Kiváló módszernek tartja az előválasztást

A képviselő kifejtette, kiváló módszernek tartják az előválasztást, amivel nemcsak a vitás választókerületekben, hanem akár a lehető legtöbb választókerületben is megmérettetnék az ellenzéki jelölteket.

„A Jobbik nemcsak vidéki, hanem országos hálózata is adott ahhoz, hogy egy ilyen megmérettetésben jó eséllyel vegyünk részt. Minden választókerületben jelen vagyunk az országban, így nincs félnivalónk.”

– emelte ki a jobbikos politikus.

A Jobbik alelnöke mindemellett arról is beszélt, elkötelezettek a kettő vagy akár több lista mellett, mivel úgy gondolják, hogy ezek maximalizálják az ellenzéki szavazatok számát. Mint elmondta, szeptemberre rendezni kell a sorokat és készen állni.

„Nincs idő tötymörgésre, nincs több idő nyilvános üzengetésre, sem pedig cicaharcokra, most a cselekvés ideje következik!”- fogalmazott Z. Kárpát.

A néppárti politikus szerint egyébként a képlet egyszerű Borsod-megyében

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületét illetően Z. Kárpát Dániel úgy véli, az ellenzéki erők baromi kemény munkán vannak túl, hiszen hatalmas munka volt az, hogy az adott választókerületekben egyéni érdekeket félretéve sok ellenzéki párt eljutott odáig, hogy felismerje a potens jelöltet. Mint emlékeztetett, Borsod-megye ezen körzetében a Jobbik képviselője, Bíró László az, aki a legjobb ellenzéki eredményt érte el anno.

A néppárti politikus szerint egyébként a képlet egyszerű: meg kell nézni a jelölteket, amelyik mögött sok ellenzéki párt logóját látjuk, vélhetően az lesz az összellenzéki jelölt.

„Amennyiben valaki még pluszban elindul, anélkül, hogy tárgyalóasztalhoz ült volna, így megspórolva a tárgyalásokkal járó fáradalmakat, akkor ő vélhetően nem az Orbán-kormány lebontásán dolgozik, hanem valami egészen máson. Hogy egyéni érdekérvényesítés áll a háttérben, vagy éppen az Orbán-rendszer megbízottjaként jár el az illető, ezt mindenki döntse el maga”

– zárta sorait a politikus.