Szúrópróbaszerű ellenőrzések az oktatási intézményekben

Szúrópróbaszerű ellenőrzések az oktatási intézményekben

A köznevelési intézményekbe bármikor megérkezhetnek a népegészségügyi szakemberek, hogy ellenőrizzék, betartják-e a járványügyi szabályokat, írja a magyarnemzet.hu. Mind a diákok, mind pedig a pedagógusok védelmében elrendelt, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket Müller Cecília kérésére végzik a járási hivatalok illetékesei.

Országos iskolazárra jelenleg nemigen lehet számítani, csak néhány intézmény tért át a digitális munkarendre ideiglenesen, ha tehát baj van, csak a járvány által érintett osztályt, évfolyamot vagy iskolát izolálják.

Az iskoláknak központi ajánlások alapján saját intézkedési tervet kellett kidolgozniuk, a tanévkezdéshez szükséges fertőtlenítőszer-mennyiséget pedig a kormány biztosította.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott tájékoztatás alapján az országos tiszti főorvos augusztus 13-án kérte fel körlevélben a népegészségügyi feladatkörben illetékes járási, illetve kerületi hivatalokat, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizzék a nagytakarítás meglétét a hozzájuk tartozó közoktatási intézményekben.

Továbbá Müller Cecília szintén körlevelében kérte, az ellenőrzések során vizsgálják meg a járvány terjedésének megelőzésére szolgáló tisztítószerek, fertőtlenítőszerek, kézfertőtlenítő szerek, folyékony szappanok, papír kéztörlők meglétét is.

Az elvégzett ellenőrzések tapasztalatairól a megyei kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai szeptember végéig küldik meg összefoglaló jelentésüket, s a felmért helyzetről a jelentések összesítését követően várható bővebb tájékoztatás.

Az Emmi nem végez hatósági ellenőrzési feladatot, az oktatási intézmények járványügyi intézkedéseinek betartását minden esetben a kormányhivatalok népegészségügyi feladatkörében eljáró járási, valamint fővárosi kerületi hivatalai végzik.

A legfontosabb szabályokat rögzítő, folyamatosan aktualizált intézkedési terv elérhető az Oktatási Hivatal honlapján.

Ez alapján elmondható:

  • a tanítási órákon és foglalkozásokon lehetséges, de nem kötelező a szájmaszk viselése, a közösségi terekben viszont mindenkinek el kell takarnia az arcát,
  • jó idő esetén lehetőség van a tanórák udvari megtartására,
  • kerülni kell az osztályok keveredését, fel kell függeszteni az úszásoktatást, délutáni sportköröket, énekkari és egyéb szabadidős foglalkozásokat, illetve
  • el kell halasztani a rendezvényeket (ünnepség, bál, kulturális programok).

A nevelőtestületek főként az online térben szervezik meg az értekezleteiket és szakmai megbeszéléseiket. Szülő vagy más kísérő pedig nem léphet be az iskolába, csak kivételes esetekben, külön engedéllyel.

Mindezek mellett a kormány döntése szerint októbertől minden iskolában biztosított lesz a lázmérés, valamint részletes előírás készült az iskolai, óvodai helyiségek, eszközök, felületek fertőtlenítő takarításának menetéről is.

Ha valahol megfertőződnek, az operatív törzs dönthet tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről, rendkívüli szünetet kizárólag az Oktatási Hivatal rendelhet el,

gyermekfelügyeletet pedig az online tanítás, illetve szünet idején is biztosítanak.