Az Orvosi Kamara hétvégén tárgyal Orbánnal az orvosok 120 százalékos béremeléséről

Az Orvosi Kamara hétvégén tárgyal Orbánnal az orvosok 120 százalékos béremeléséről

Az origo írta meg, hogy a kormány tegnap az orvosi kamara javaslatairól tárgyalt. Az orvosi béreket megduplázzák, 120 százalékos béremelés jöhet a lap szerint.

Mindemellett a kamara a hálapénz tiltására a Büntető törvénykönyv módosítását is javasolta, ami kitér rá, hogy a hálapénz elfogadását és egy bizonyos összeg felett a hálapénzfizetést is büntetőjogilag szankcionálná.

Korábbi nyilatkozatukban, melyben Orbán Viktor Magyar Nemzetben publikált cikkére reagáltak, úgy fogalmaztak a céljaikat illetően,

a Magyar Orvosi Kamara célja, hogy egy betegbiztonságot garantáló, hálapénzmentes egészségügy megteremtésének első lépéseként, a gyorséttermi dolgozókéval megegyező orvosi órabérek helyét kiszámítható és tisztességes bérezés vegye át. Emellett pedig – a tagok visszajelzései alapján – megkezdte egy vonzó pályaívet és minőségi időskort biztosító orvosi életpályamodell kidolgozását is.

A MOK ekkor azt remélte, hogy a miniszterelnök cikkében nem csak a levegőbe beszélt, és hamarosan megkezdhetik vele a tárgyalásokat a bérrendezés mielőbbi megindítása érdekében.

„Hosszabb és terhes időszakra kell készülnünk, amelyet az influenzaszezon is nehezít majd"

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta, a koronavírus-járvány miatt november elsejéig meghosszabbította a kormány a szigorított határellenőrzést. A külföldi állampolgár tranzit forgalomban beléphet az országba, ha aláveti magét az orvosi vizsgálatnak, és hitelt érdemlően igazolja az utazása célországát, és hogy oda biztosított-e a belépése.

Az Orvosi Kamara megkeresésünkre elmondta, hogy mindez megvalósulni látszik, ugyanis Dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a mai napon egyeztetett Dr. Pintér Sándor és Dr. Kásler Miklós miniszter urakkal, a hétvégén pedig további megbeszélések zajlanak majd a Kamara vezetősége és Orbán Viktor miniszterelnök között.

További információt addig nem akartak közölni, amíg a pontos részletek nem tisztázódnak.