„Hosszabb és terhes időszakra kell készülnünk, amelyet az influenzaszezon is nehezít majd”

Müller
MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta, a koronavírus-járvány miatt november elsejéig meghosszabbította a kormány a szigorított határellenőrzést. A külföldi állampolgár tranzit forgalomban beléphet az országba, ha aláveti magét az orvosi vizsgálatnak, és hitelt érdemlően igazolja az utazása célországát, és hogy oda biztosított-e a belépése.

A tranzitfolyosóról nem szabad letérni, a kijelölt pihenőhelyeken és benzinkutakon szabad csak megállni, és 24 órán belül el kell hagyni az országot, ismertette az alezredes hozzátéve: az elmúlt 24 órában 46 esetben jártak el a rendőrök a tranzitszabályok megsértése miatt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elsőként az idős állampolgárokat köszöntötte az idősek világnapján. Elmondta, részt vett az Idősek Tanácsának ülésén, a tájékoztatója után több ajánlást és javaslatot is kapott.

Hosszabb és terhes időszakra kell készülnünk, amelyet az influenzaszezon is nehezít majd

– mondta a tisztifőorvos.

Ismertette, a 37,8 Celsius-fok feletti hőmérséklet esetén szűrik ki a diákokat és az ott dolgozókat. A testhő pedig egy olyan jel, amely feltételezhet akár koronavírus-fertőződést is.

A napi adatok kapcsán Müller Cecília elmondta, 848 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 27 309 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 757 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen. Elhunyt 16 beteg, így az elhunytak száma 781 főre emelkedett, 6118-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 20 410.

Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy vigyázzunk magas kockázatú embertársainkra. A PCR-tesztelés elrendelését nem korlátozzák, a háziorvosok a gyanús esetekhez mindig kirendelhetik a mintavételi egységeket. A tisztifőorvos elmondta, a betegek azonosítása jól szabályozott eljárásrendben zajlik.

Müller Cecília beszélt a rekordközeli halálozási számról is, hiszen tegnapról mára 16-an haltak meg, ez pedig megközelíti az eddigi legmagasabb, 17 fős napi halálozási számot.

A közösségi terjedésnek a lényege, hogy nem tudjuk megmondani, hogy ki lehet a fertőzött, ezért a felelősség mindenkié, hogy a járvány terjedését megfékezzük

 

– mondta. 

A 16 elhunyt honfitársunk arról tanúskodik, hogy nagyon ébernek kell maradnunk

 

– tette hozzá Müller Cecília, aki részvétét is nyilvánította az elhunytak családtagjainak. 

Ismertette, ha valaki beteg, ne ijedjen meg, hanem forduljon orvoshoz és mondja el a tüneteit. Ha a háziorvos úgy ítéli, szükséges a PCR-teszt, ezt el tudja rendelni, az OMSZ kiszáll, hogy díjmentesen mintát vegyen a potenciális betegtől. A pontos diagnózis előtt 3 órával sem enni, sem inni nem szabad, hiszen ez befolyásolhatja az eredményt.

Ha a teszt pozitív lesz és enyhe a betegség, házi karanténban kell tartózkodnia a betegnek, erről pedig megkapja a hatósági határozatot, melyen szerepel a kezdete és a vége a karanténnak. A tünetmentesség után 10 napra van szükség, hogy kikerüljön valaki a karanténból, s nem kell újabb teszt, a WHO iránymutatása alapján. Otthonelhagyás idején célszerű a hatóságot értesíteni és a háziorvost is. 

Ha súlyosbodnak a tünetek, tájékoztatni kell az orvost, hiszen intézményi ellátásra szorulhat a beteg.

Fontos, hogy ebben az esetben sem hagyhatjuk el az otthonunkat, hiszen tovább adhatjuk a betegséget. 

Jelenleg 25 idősgondozási intézményben van jelen a koronavírus, ebből 2 olyan, amely az első hullámban is érintett volt.

Egy intézményben átlagosan 1-5 igazolt fertőzést diagnosztizáltak és mindössze 4 olyan intézmény van, ahol a pozitív ápoltak vagy ápolók száma 20 feletti, mondta Müller Cecília.