Már 4 millió hektárnyi terület égett le a Kalifornia államban tomboló erdőtüzekben

Erdőtűz
Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Rekord méretű, 4 millió hektárnyi terület vált már az augusztus óta tartó erdőtüzek martalékává Kalifornia államban, ráadásul az időjárás-előrejelzésekből úgy tűnik, tovább folytatódik a térséget sújtó hőséghullám, az újabb és újabb tűzfészkek kialakulásának legfőbb okozója

- írja a Guardian.

A szűnni nem akaró erdőtüzek olyan mértékű légszennyezést okoztak a térségben, hogy az egészségügyi hatóságok egészségtelennek minősítették a levegőminőséget. A nagy mennyiségű égésterméket tartalmazó levegő elsősorban az idősebb, vagy légúti megbetegedéssel rendelkező emberek számára veszélyes, de az egészségesek és fiatalabbak tüdejében is maradandó károsodásokat okozhat.A Stanford Egyetem kutatóinak becslései szerint már most nagyjából háromezer ember haláláért lehet különböző mértékben felelős a súlyos légszennyezés a térségben.

Kalifornia államban jelenleg mintegy két tucat helyszínen tombolnak erdőtüzek, amik augusztus óta összesen 31 ember életét követelték, és nagyjából 8 ezer épületet pusztítottak el, 53 ezer embernek pedig el kellett menekülnie otthonából.

A tűzoltóság erején felül dolgozik a lángok megfékezésén. „A következő 36 óránk egy nagy tűzoltás lesz” - nyilatkozta a Guardiannek Billy See, a kaliforniai tűzoltóság egyik helyettes vezetője, aki épp a Glass nevű erdőtűz oltásában vesz részt San Franciscotól északra. Ez az erdőtűz 28 ezer háztartást fenyeget, ha sűrűbben lakott terület közelébe férkőzik. Terjedését most majdnem 50 kilométer/órás sebességű szél könnyíti.

(444.hu)