Újabb ingatlant vásárolhat Tatán az a csoport, ami egyszer már kiváltotta a helyiek tiltakozását

Újabb ingatlant vásárolhat Tatán az a csoport, ami egyszer már kiváltotta a helyiek tiltakozását

Az önkormányzat lemond elővásárlási jogáról, így a Hell Energyhez tartozó Avalon-csoport egyik tagja vásárolhatja meg az Öreg-tó partján álló Cifra malmot 159 millió forintért - írja a Mérce. A vevő a Worldinvest Zrt. lehet.

Egy Avalon beruházás ellen már tiltakoztak Tatán, az Öreg-tó partjára építenének ötcsillagos, 120 szobás szállodát, itt írtunk róla:

Erősen vitatott luxusszálloda-beruházás ellen tüntettek Tatán

A tatai Öreg-tó partjára tervezett, 120 szobás luxusszálloda megépítése ellen tiltakozott a Stop Avalon! Tata szervezésében több száz helyi szombaton délután. A demonstráción bejelentették, népszavazást kezdeményeznek a szállodaberuházásról. Ugyanis - érvelnek - a beruházás, a jelenlegi szabályozás szerint meg sem valósulhatna, emellett helyi lakosoknak és több szakmai szervezetnek a tiltakozását is kivívta.

A lap szerint Michl József fideszes polgármester azzal érvelt, hogy a város költségvetésében nincs fedezet az ingatlan megvásárlására, ráadásul a műemlék malomépület felújításához további egymilliárd forint szükséges, valamint gazdasági funkció híján a működtetése évi százmilliókba kerülne.

Tóth Róbert, a Worldinvest Zrt. vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy a műemlékvédelmi szabályok betartásával történne a teljes felújítás, és vendéglátással összefüggő felhasználásban gondolkodnak. A beruházás környezetét is szeretnék fejleszteni.

Feloszlatnák a testületet az ellenzékiek

A Mérce arról is beszámol, hogy a szerdai képviselő-testületi ülés nemcsak a malom elővásárlási jogáról való lemondás miatt volt érdekes: az ellenzéki képviselők a testület feloszlatását indítványozták, szerintük a szállodaberuházást illetően Tata lakosságának súlyosan megrendült a bizalma az önkormányzat vezetésében.

Megítélésünk szerint ilyen mértékű bizalomvesztéssel nem lehet Tata városát vezetni. A tatai polgárok már nem hisznek azoknak, akik nyilvánvalóan nem a város, hanem a beruházó érdekeit képviselték, képviselik. Önmagukat lejáratva, minduntalan kifogásokat kerestek – keresnek, és azokat ismételgetve próbálják meg elhitetni Tata polgáraival, hogy a természetkárosítás, a történelmi múlt semmibevétele Tata Város érdekeit szolgálja

- olvasható a javaslatukban.

A képviselő-testület feloszlatását leszavazta a fideszes többség.