Az orvosi béremeléssel járó szigorítások miatt még kevesebb szakdolgozó maradhat a pályán

Az orvosi béremeléssel járó szigorítások miatt még kevesebb szakdolgozó maradhat a pályán

Átgondolatlan kampányfogás, vagy valódi segítség? A néhány nap alatt bejelentett majd megszavazott orvosbér-emeléssel kapcsolatos törvény előkészítéséből szokás szerint ezúttal is kihagyták a szakmai érdekképviseleteket, holott a törvény ahol ad, ott jelenlegi formájában el is vesz.

Az Alfahírnek Lukács László György, a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa azt mondta: kétségtelen, hogy évtizedes lemaradásban vannak a hazai egészségügyben kínált fizetések, amin változtatni kell, de a mostani módosítás inkább az orvosi kamara javaslatának kihasználásáról szól, amit kampányfogásként alkalmaz a Fidesz, miközben olyan kitételeket rejtettek a törvénybe, melyek egyáltalán nem hízelgők a dolgozókra nézve.

„Ismerjük ezeket a trükköket: valami jónak látszó dolgot tesz a kormány, mellette meg mindenki a fekete levest eszi meg”

- fogalmazott, kiemelve, hogy a szakmai képviseleteknek körülbelül négy órájuk volt arra, hogy véleményt mondjanak a javaslatról, pedig

egy 34 oldalas törvényjavaslatról 4 óra alatt elég nehéz megalapozott véleményt formálni.

A jobbikos politikus szerint ebből is az látszik, hogy a kormány gyorsan le akarta tudni a törvényt, ami tulajdonképpen egy szokásos kommunikációs fogásként értelmezhető.

Ugyanis nem csak arról van szó, hogy „tányérsapka alá rendelték” az egészségügyet, szigorú, katonás renddel korlátozva az orvosokat a magasabb bérért cserébe, hanem arról is, hogy mindeközben a szakdolgozók egzisztenicális válságba kerülhetnek, ha az orvosokkal egyetemben ők sem vállalhatnak másod- vagy akár harmadállást.

Napjainkban a szakdolgozók számottevő része kényszerül arra, hogy egyszerre több helyen dolgozzon, különben a havi bevétele nem lenne elegendő a megélhetéséhez. Mivel az ő bérüket nem emeli az orvosokkal egyforma mértékben a törvény, viszont a többes munkavállalást számukra is megtiltaná, így az ápolók és a személyzet más területén dolgozók megélhetése veszélybe kerülhet.

A szakápolók az egzisztenicájuk egy részét elveszítik, holott fizetésük még a környező országok átlagához képest is alacsonyabb. Most vagy válságba fognak kerülni, vagy létre fognak hozni valamilyen szervet, ami külön engedélyezheti a másodállásokat – vélte a szakpolitikus. Egy biztos: Kásler Miklós is elmondta, hogy a törvény elfogadása után rendeletekben kell pontosítani a gyakorlatot.

Pont az egészségügyi szakdolgozók, szakápolók terén van a legsúlyosabb hiány, és hiába próbálja majd a betegeket gyógyítani az orvos, ha nincs ember a műtéthez, a betegeket senki nem ápolja

- mondta.

Kérdésünkre Lukács László György kifejtette, egyelőre az sem világos, hogy a kormány honnan, miből fogja fedezni a béremelést, a jövő évi költségvetésben ugyanis az ellenzék által felmutatott, lehetséges forrásokat végül másra költötték. Hozzátette: azt sem szabad elfelejteni, hogy a kiadásokat innentől minden évben fedezni kell, ami felveti azt a kérdést is, hogy a már így is tízmilliárdos mértékű kórházi adósságokat mennyire fogja érinteni.

Ezért is jó lett volna legalább a kórházszövetséggel egyeztetniük – tette hozzá.