Orbán Viktor: Ma a mindennapokat érintő szigorításokra nem kell számítani

Orbán Viktor: Ma a mindennapokat érintő szigorításokra nem kell számítani

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor szerdán este fél 8-kor adott interjút a Hír TV-n. A kormányülés napján a miniszterelnök elmondta, arra készülnek, lehet, hogy egyszerre 200 ezer beteg magyar lesz, ekkor pedig 800-1000 lélegeztetőgép szükséges. Hozzátette továbbá, egyelőre nem kell újabb kórházakat bevonni a járványügyi ellátásba. Ismertette, első lépcsős kórházaink vannak jelenleg, ha ott elfogynak az ágyak, akkor jönnek a második és harmadik lépcsősök.

A kórházi ágyak biztosítását kulcskérdésként értékelte, s elmondta, 200 ezer fertőzött esetén 16 ezer kórházi ágy kell, míg 400 ezer esetén 32 ezer. A kormány ma úgy döntött, hogy nem kell műtéteket halasztani.

A szigorítások kapcsán kijelentette:

Ma a mindennapokat érintő szigorításokra nem kell számítani.

Hozzátéve, a nemzeti konzultációban kialakult közvélekedés azt mondja: az országnak működnie kell. 

Novák Katalin új családtámogatási programjának előterjesztésével kapcsolatban Orbán Viktor ismertette, ismét 5 százalékos lesz az új, 2022. december végéig zajló lakások építésének áfája, de hasonló horderejű lépések is készülőben vannak.

Szó esett az orvosok béremeléséről is: a miniszterelnök hangsúlyozta, emberfeletti munkát végeznek, ezért kell most bért emelni.

Nem gondolom, hogy az orvosbérek eldöntik, hogy hol dolgoznak. De ha a kultúra taszító, a bérek alacsonyak, akkor menekülnek. Barátságos, befogadó munkahelyeket kell teremteni az orvosoknak, ha lehet, ennek legyen bátorító atmoszférája, tisztességes bérek és szakmai előremenetel legyen. Úgy akarjuk átalakítani a rendszert, hogy mindenki jól járjon, legalább az orvosbérek dupláját kell megadni. 100-200 milliárd forintos költségvetési kiadást kell kigazdálkodni, a fedezet erre megvan

– fogalmazott.

A vezényléssel kapcsolatban kifejtette, ha valaki nem megy, ahova vezénylik, akkor járvány idején egy másik ember meg fog halni, s ilyenkor elkerülhetetlen a vezénylés.

Orbán Viktor kitért a hálapénz kérdéskörére is: elmondta, azt meg kell próbálni felszámolni, azonban nehéz ezt kívülről,  politikai oldalról megközelíteni.

Abban az orvosi kamarának igaza van, és számítok az együttműködésükre, hogy több mint 10 kérdéskört rendeletekkel kell formálni. Szükség lesz rájuk is, hogy ezeket megalkossák. Az orvosi kamarának kell felállítani a sztenderdeket

– mondta a miniszterelnök.

Az Európai Bíróság ítéleteiről Orbán Viktor azt mondta, azokat végrehajtják, s hozzátette:

Ha valaki próbapert szeretne indítani, akkor azt tegye. Nem leptek meg ezek a dolgok. Mindezt azért mondják, mert a baloldal nincsen kormányon Magyarországon. Ez egyfajta internacionalista akció, és hasonlatos a korábbi szovjet akciókhoz, amelyek a baloldalt segítették.

Meglátása szerint Brüsszelből a magyar baloldalt akarják hatalomra segíteni, s úgy véli, a magyar ellenzék be van darálva, és be van töltve a szélsőjobboldaltól a kommunistákig, ezért hívja őket – fogalmazott – Soros-kolbásznak.

Vera Jourová kijelentését úgy értékelte, ez egy olyan sértés, ami már nem politika.

Az, hogy Jourová Soros György embere, az nem újdonság. Nem Csehországot, és a cseh embereket képviseli

 

– mondta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az önkormányzatoknak eddig is volt lehetőségük, hogy közvetlenül szerezzenek pénzt Brüsszeltől, de ebben nem jeleskedtek.

Mindezzel szemben a magyar kormány lényegesen jobban tud érdeket képviselni

 

– közölte.

Hozzátéve:

Jó program nélkül semmilyen forrást nem lehet kapni.

Arról is szót ejtett, Magyarországról több pénz megy ki, mint amennyi bejön.

Ráadásul a Next Generation alapból érkező pénz egy hitel, és amelyik ország nem tud fizetni, akkor mi fogunk fizetni

– mondta.

Az uniós hitel kapcsán kifejtette, egyelőre kérdéses, mennyire éri meg Magyarországnak.

Azért mondtunk erre igent, mert vannak déli tagországok, akik az összeomlás szélén állnak, és az minket is alaposan érintene. Ez egyébként nem egy égből hulló manna, ez egy hitel, amit vissza kell fizetni

 

– közölte a kormányfő.