Gázömlés volt a földvári bioetanol-üzemben, többen megsérültek, mentőhelikopterek is részt vesznek a mentésben

Gázömlés volt a földvári bioetanol-üzemben, többen megsérültek, mentőhelikopterek is részt vesznek a mentésben

Eddig tisztázatlan okból nagy mennyiségű gáz került a légtérbe a dunaföldvári bioetanol gyár üzemi területéről - értesült ma reggel a Dunaújváros Online.

Dunaföldvár önkormányzatának friss tájékoztatása szerint a

“Pannonia Bio Zrt. területén történt üzemi baleset során klórgáz szabadult fel egy 6 m3-es tartályból. Az üzemi területen működő elhárító csoport, valamint a Paksi Katasztrófavédelmi egységek folyamatosan kezelik a kialakult helyzetet. A mentőegységek a helyzetet a Pannonia Bio Zrt. területén kezelik. A sérültek ellátása megtörtént. A szükséges intézkedéseket a Pannonia Bio Zrt. és a Katasztrófavédelem munkatársai megtették.”

Megjegyzik, a kiértékelés alapján Dunaföldvár közigazgatási területén lakosságvédelmi intézkedés megtétele nem szükséges.

Korábban viszont, még reggel 9-kor a környék lakóit és az intézményeket az ablakok becsukására szólították föl. A friss közleményben pedig hangsúlyozták, hogy “a gáz belélegzése égő érzést okoz az orrban és a torokban, a szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik. Javasoljuk, hogy szemirritáció esetén bő vízzel mossák meg szemüket, torokirritáció esetén fogyasszanak folyadékot.”

A Pannonia Bio honlapja szerint a baleset helyszíne, vagyis a dunaföldvári biofinomító gyár Kelet-Közép-Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme, amely világszínvonalú termelési eljárások alkalmazása révén élen jár az új biomassza alapú technológiák fejlesztésében is. A termelés 2012-ben indult útjára a bioetanollal.

Az üzem a kezdetek óta közel háromszorosára emelte termelőkapacitását, új termékekkel is bővítette kínálatát. Napjainkban élelmiszer-ipari és egészségügyi termékeket, biokémiai anyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állítanak elő a kőolaj alapú termékek alternatívájaként. 

A biofinomító egyben Európa legnagyobb egy telephelyen található etanolgyártó üzeme is, amely a hatékonyságot illetően a világ élmezőnyéhez tartozik.