A kormány teljesen átvállalhatja néhány budapesti fejlesztés költségét

A kormány teljesen átvállalhatja néhány budapesti fejlesztés költségét

A kormány kész fejlesztéseket és azok költségeit átvállalni a fővárostól, de nem támogatja az adóemelést és Budapest eladósítását - mondta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Fürjes Balázs közölte: a kormány konstruktív javaslattal érkezik Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) csütörtök délutáni ülésére. Ha a főváros élni kíván vele, a kormány segítséget nyújt a fővárosi önkormányzatnak, és ez lehetővé teszi az eladósodás, az adóemelés elkerülését, valamint biztosítja a fejlesztések megvalósítását.

Azt javasolják, hogy ne legyen újabb hitelfelvétel, ne legyen adóemelés, ne legyen "Karácsony-adó", és azokat a fejlesztéseket, amelyekben egyetértenek, a költségek teljes átvállalása és fedezete mellett a kormány valósítaná meg a fővárosi önkormányzat helyett

- közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy a javaslatuk azokra fejlesztésekre vonatkozik, amelyre a főváros 55 milliárd forintot kér a közfejlesztési tanácsban.

Pénzügyi nehézségek a fővárosban, felmerült az újraindítási adó bevezetésének lehetősége is

Budapestnek idén 30 milliárd forintos nadrágszíjhúzást kell végrehajtania, két szűk esztendő jön, béremelések nem lesznek, fejlesztések sem igazán - írja a hvg.hu Karácsony Gergely a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács ülésén tartott nyilvános prezentációjára hivatkozva. Növekedne a főváros mozgástere, ha csökkenne a szolidaritási hozzájárulás, vagy bevezethetnének egy ideiglenes újraindítási adót, de mindkettőhöz a kormányra van szükség.

A kormány azt is garantálja a fővárosnak, hogy az átvállalt fejlesztéseket kizárólag közösen készített, a főváros által jóváhagyott tervek alapján valósítja meg.

Az államtitkár úgy fogalmazott, javaslatuk lényege

"a fővárosi önkormányzat tehermentesítése, a fővárosi önkormányzat bizonyos kiadásának kormányzati átvállalása, a főváros támogatása és a fővárosi költségvetési helyzet könnyítése. Mindezek által a városvezetés költségvetési mozgásterének növelése".

A kormány a közfejlesztési tanács délutáni ülésén és később sem tudja támogatni, hogy újabb 70 milliárd forinttal adósodjon el a főváros és "Karácsony-adóval" sarcolják meg a budapesti vállalkozásokat. Azt a fővárosi javaslatot sem tudják támogatni, hogy az idei több száz milliárdos támogatáson felül a kormány további 55 milliárd forint extra támogatást adjon a költségvetésből a budapesti fejlesztésekre - jelentette ki Fürjes Balázs.

Azért nem tudják ezeket támogatni, mert nincsenek összhangban a budapestiek érdekével. A budapestiek érdeke, hogy természetesen fejlődjön a város, legyenek fejlesztések, de ne legyen adóemelés és ne kerüljön adósságcsapdába Budapest - mondta. Fürjes Balázs felidézte, hogy az elmúlt hetekben vita bontakozott ki a fővárosi önkormányzat gazdasági-pénzügyi helyzetéről; ennek lényege, hogy sanyarú helyzetben van-e a fővárosi önkormányzat és sanyargatja-e a kormány az önkormányzatot.

A Lánchíd felújítására vonatkozó kérdésre válaszolva azt közölte: ha a főváros felvetné, hogy a kormányzat valósítsa meg ezt a beruházást, akkor "mi készek vagyunk tárgyalni erről".

(MTI nyomán)