A szakmai szervezetek is a kata adózás szigorítása ellen érvelnek

A szakmai szervezetek is a kata adózás szigorítása ellen érvelnek

Egységesen utasítják el az érintett szervezetek a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adójának (kata) szigorítását. Az Országgyűlés kormánypárti többsége nyáron fogadta el a kata adózásról szóló módosításokat, amelyek 2021 januárjától lépnének életbe. 

A "Lex Parragh" néven ismert jogszabály célja, hogy megadóztassa a bujtatott módon foglalkoztatott munkavállalókat ezért 6-ról, 3 millió forintra csökkentik a jövedelem utáni adózást. Ezt kifogásolta mások mellett, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, (BKIK) a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a Magyar Iparszövetség (OKISZ), az Adótanácsadók Egyesülete, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete (MOKLASZ). 

A felsorolt szakmai szervezetek közös javaslatot fogalmaztak meg amely alapján azt kérik a kormánytól, hogy ne 3 millió forintig, hanem 6 millió forint bevételig maradjon a jelenlegi adóteher, fölötte legyen a bevételre egy 15 százalékos új adómérték, de minimum a havi átalány, azonban a plusz befizetésért járjon arányosan magasabb TB-jogviszony is.

Javaslatuk szerint, erősíteni kell az ellenőrzést, a bújtatott foglalkoztatási visszaélés ellen fel kell lépni, de a becsületes katásokat - akik többségben vannak - igazságtalan lenne büntetőadóval sújtani.

A résztvevők egyhangúlag egyetértettek abban, hogy vissza kell vonni a Lex Parragh büntetőadót. Gál Pál Zoltán (MGYOSZ) a kijátszhatóságát, Vadász György (OKISZ) az igazságtalanságát és kisvállalkozó ellenességét emelte ki az elfogadott szabálynak, mely az éven belül egy kifizetőtől származó 3 millió forint feletti összeget 40 százalékos büntetőadóval sújtja január 1-től.