Müller Cecília: a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépre szorultak száma is nő

Müller Cecília: a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépre szorultak száma is nő

Mint arról ma beszámoltunk, egy nap alatt 1293 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, valamint elhunyt 33 krónikus beteg.

A hazánkban beazonosított fertőzöttek száma így már 43 025 főre nőtt, eddig összesen az 1085 honfitársunkat veszítettük el a vírus miatt, 13 134-en pedig már meggyógyultak.

  • Jelenleg 1642 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 171- en vannak lélegeztetőgépen.
  • Az egy nap elvégzett laborvizsgálatok 13,2 százaléka bizonyult pozitívnak.
  • Az aktív fertőzöttek száma 28806 fő.
  • Az aktív fertőzöttek 32 százaléka, az elhunytak 42 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti.

Az operatív törzs mai tájékoztatóján elsőként Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos arról beszélt, hogy az élelmiszerek csomagolóanyagain keresztül nem terjed a koronavírus, megjegyezte, hogy az otthoni konyhákban viszont mindenki igyekezzen a felhasznált alapanyagokat, ételeket 60 fok fölé melegíteni. Hozzátette, a Nébih honlapján minden kapcsolódó információ megtalálható, így arra buzdított, hogy a vállalatok és a fogyasztók is innen informálódjanak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss adatok ismertetése kapcsán kifejtette, továbbra is emelkedik a beazonosított fertőzöttek száma.

A 20-90 év közötti elhunytak mindegyike valamilyen krónikus betegségben, vagy gyors lefolyású, daganatos megbetegedésben szenvedett.

Elmondta, egy 20 éves is van az elhunytak között.

Müller közölte, jelenleg 171-en vannak lélegeztetőgépen. A fertőződések számával a kórházban kezeltek száma is nő, akárcsak azok is, akik lélegeztetőgépre szorulnak.

Továbbra is hangsúlyozza, az idős életkor önmagában is kockázati tényező a koronavírus szempontjából, éppen ezért - akárcsak tavasszal - rendelték el szeptember 7-én a ki-bejárási tilalmat az idősotthonokban.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy

60 idősotthont érint a fertőzés, 5 olyan intézmény van, amely az első hullámban is érintett volt. 707 fő pozitivitását igazolták ezekben az intézményekben, és 55 a gyógyultak száma közülük.

6 olyan intézmény van, amelyben a pozitívak száma meghaladja a 30 főt, az érintett intézmények többségénél 1-2 ellátott produkált pozitív koronavírustesztet. Kiemelte, az intézmények 96 százalékába nem jutott be a vírus.

Müller Cecília a megelőzés kapcsán kifejtette, nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás (napi három "ökölnyi" gyümölcsfogyasztás a vitaminbevitel miatt), a bőséges folyadékbevitel. Felhívta a figyelmet arra, hogy mozogjunk naponta 30 percet, emellett kiemelte, hogy az alkoholfogyasztást és a dohányzást is csökkenteni kell.

Azok, akik nem egy háztartásban laknak, javasolt, hogy tartsanak távolságot, a kapcsolattartásra a videochat is alkalmas - tette hozzá. Müller ezúttal is elmondta, hogy a kézmosással eltávolíthatjuk a kórokozók a kézfejről.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta,

  • már 480 tömegközlekedési "maszkos" intézkedés volt, ebből az elmúlt 24 órában 8 történt,
  • a rendőrség az elmúlt nap összesen 12 226 karanténellenőrzést végzett, a mobilos ellenőrzést 961-en vállalták,
  • összesen több mint 1300 személy ellen intézkedtek, ebből 1154 volt figyelmeztetés.

Az elmúlt 24 órában 20 embert figyelmeztettek, ketten helyszíni bírságot kaptak, öt embert pedig feljelentettek.

A határok közül az alábbi átkelőkön van több órás várakozás: Röszke, Tompa, Csanádpalota, Beregsurány.

Ma ezeket a kérdéseket választották ki:

Az influenza elleni oltás mindenhol rendelkezésre áll

- hangsúlyozta Müller Cecília, hozzátette, “ha kell, akkor átcsoportosítják a vakcinákat.”

Az oltásokkal kapcsolatban továbbá közölte, az aktív betegség állapotában nem oltunk, az aktív pedig azt jelenti, hogy igazolt nála a vírus. Akik karanténban vannak, azoknak nem adnak be védőoltást. Az influenzavakcinában 3 inaktív vírus van, megbetegedést nem tud okozni. Minden esetben az oltóorvos vizsgálja meg a beteget, mérlegel, és ha oltható, akkor olt.

Arra a kérdésre, hogy hány kórház telt meg eddig annyira, ahol már nem tudnak koronavírus-fertőzöttet fogadni, Müller nem válaszolt, helyette arról beszélt, hogyan történik az egyes szintek mobilizálása.

Az antigénalapú gyorstesztek klinikai vizsgálatával kapcsolatosan elmondta, hogy az első eredmények megvannak, amik alapján jól működnek. Ami gyorsteszttel pozitív volt, PCR-rel is pozitív volt. Ami viszont gyorsteszttel negatív volt, nem mind volt negatív PCR-ral is, ezért van szükség a PCR-tesztre is.