Szarka Gábor szerint nem zárják le az egyetemet, csak az őszi szünetet akarják előrehozni

Szarka Gábor szerint nem zárják le az egyetemet, csak az őszi szünetet akarják előrehozni

Nem lezárásról, hanem az őszi szünet, egy szabadság előre hozásáról van szó - állítja Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja az SZFE épületeinek kiüríttetéséről megjelent hírekre reagálva a fideszes közmédiának.

Ahogy korábban írtuk: péntek este 6 óráig kell elhagynia minden egyetemi polgárnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit, írta meg az egyetem dolgozóinak Szarka Gábor kancellár. Döntését a koronavírus-járvány hazai terjedésének ütemével, valamint az ezzel összefüggésben lévő, az SZFE létesítményeinek működési rendjét veszélyeztető ellenőrizhetetlen belső viszonyaival indokolta.

Szarka Gábor az egyetem kiüríttetéséről szóló hírekre reagálva hangsúlyozta: nem kiürítésről, hanem az őszi szünet előrehozásáról van szó. Úgy gondolja, hogy a helyzet megérett erre, miután az intézményben semmilyen vezető nincs, aki a folyamatokat ellenőrizze, döntéseket hozzon a legmagasabb szinten.

Szarka Gábor elrendelte, ma este hatig mindenkinek el kell hagynia az SZFE épületeit

Ma este 6 óráig kell elhagynia minden egyetemi polgárnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit, írta meg az egyetem dolgozóinak Szarka Gábor kancellár. Döntését a koronavírus-járvány hazai terjedésének ütemével, valamint az ezzel összefüggésben lévő, az SZFE létesítményeinek működési rendjét veszélyeztető ellenőrizhetetlen belső viszonyaival indokolja.

Hozzátette, hogy az őszi szünet előrehozásával az volt az elsődleges cél, hogy a szabadság előbb kezdődjön. Hangsúlyozta:

azért is fontos ez a pár nap - azon kívül, hogy el fogják végezni a fertőtlenítést és egyebeket - mert szükség van az időre, hogy mindenki egy kicsit lenyugodjon, a hallgatók, a dolgozók, a tanárok és a vezetőség is.

Kiemelte: az egyetem elhagyásáról nem közleményt jelentettek meg. Egy rektori utasítást adtunk ki, amelynek volt egy kancellári kiegészítése a végrehajtásával összefüggésben - mondta, hozzátéve: nem kellett sok idő, hogy ez kikerüljön a sajtóhoz, holott ezek belső ügyek. 

Elmondta: tudnak arról, hogy a modellváltás jogszerűségével kapcsolatban alkotmánybírósági beadvány és a miniszterelnöknek szóló levél is született. Álláspontjuk szerint ami történt, az jogszerű, ezzel kapcsolatban félelmük nincsen, várják az Alkotmánybíróság döntését.