Soha nem látott olajkatasztrófa fenyeget a Karib-tengeren

Nabarima
A megdőlt Nabarima tankerhajó.
Twitter

Két éve horgonyoz a Paria-öbölben az a venezuelai tankerhajó, amiben 1,3 millió hordó olaj van - írja a hvg.hu a CBS-re hivatkozva. A hajó most dőlni kezdett, ha nem tudják megállítani, eddig példátlan katasztrófa érheti a Föld egyik legszínesebb élővilágával rendelkező térséget.

Az Exxon Valdez 1989-ben okozott ökológiai szerencsétlenséget Alaszka partjainál, akkor legalább 200 ezer élőlény pusztult el, a halak tíz év múlva is betegek voltak, a madarak eltűntek, kutatók szerint hetven évig érezhető a hatás.

A Nabarima tankerben ötször annyi olaj van, mint az Exxon Valdezben volt.

A tanker 25 fokos dőlésszögben áll, a CBS Newsnak megszólaló helyi környezetvédők szerint a hurrikánszezon miatt még fenyegetőbb a helyzet, a Karib-tenger egész déli fele veszélyben van a potenciális katasztrófa miatt.

Attenborough tanúvallomása megmutatja, hogy egy emberöltő alatt mekkora pusztítást végeztünk

Sir David Attenborough napjainkra fogalommá vált, kora ellenére a 94 éves dokumentumfilmes továbbra is dolgozik, a Netflixen megjelent legújabb alkotása, az Egy élet a bolygónkon nem egyszerű természetfilm. Megkapjuk a szokásosan lenyűgöző felvételeket a vadonról, elképesztő slowmotionöket az állatokról, aztán jön a szembenézés: éppen azon munkálkodunk, hogy ezt mind kinyírjuk.