Jobbik: a leszerelt vagy leszerelés előtt álló rendőrök úgy vélik, becsapták őket

Jobbik: a leszerelt vagy leszerelés előtt álló rendőrök úgy vélik, becsapták őket

Csányi Tamás a Jobbik képviselője Mennyire hiteles a kormány politikája? címmel a belügyi dolgozókat érintő elmaradt béremelésről kérdezte Pogácsás Tibort a Belügyminisztérium államtitkárát. 

A Jobbik politikusa felidézte, hogy a közösségi oldalakon a leszerelt vagy leszerelés előtt álló rendőrök úgy vélik, becsapták őket, mert szerintük nem azt kapták, amit ígértek. Legfontosabb problémának a béremelést hiányát és a korkedvezményes nyugdíj eltörlését nevezték meg. 

Önök januárban 10 százalékos béremelést ígértek, de itt lehet némi zavar az erőben. A megkérdezett rendőrök ugyanis nem emlékeznek ilyen béremelésre, sőt ennek éppen az ellenkezőjét állítják, mert évek óta nem nyúltak a fizetésükhöz

- mondta Csányi Tamás. Szólt arról is hogy az életpályamodell az illetményalap emelése nélkül nem biztosítja a rendőri hivatás iránti kellő érdeklődést. A Jobbik képviselője ezért a nagy arányú béremelés érdekében illetményalap-emelést javasolt.

Ezt a néppárti Jobbik tavaly és idén is előirányozta volna, a költségvetésben 38 650 forintos illetményalapot idén 50 ezer forintra szerettük volna megemelni. Azt is tudjuk, ön is államtitkár úr és én is, hogy az elmúlt években tömeges leszerelési hullám indult be a rendőrségnél ami csak a koronavírus-járvány miatt szünetelhetett. A túlórák kifizetése is fontos lenne. Erre a költségvetésbe a Jobbik 3 milliárd forintot javasolt, de önök ez sem szavazták meg

- közölte felszólalásában Csányi Tamás, aki kitért még a ruhapénz felhasználásra és a kafetéria összegének emelésére is. 

Válaszában Pogácsás Tibor elmondta, a rendőri életpálya három pillérre épül. 2015-ben indult el egy 5 éves bérfejlesztési program, ennek során 2016-ban 8 milliárd, utána pedig évente 12 milliárd forint jutott az úgynevezett teljesítményjuttatási rendszerbe.

Második elemként megjelent a lakhatási támogatások kibővítése, harmadik elemként pedig az egészségkárosodási ellátás bevezetése. 

2019 decemberében egyszeri bruttó 500 ezer forint juttatásban részesültek a rendőrök. Idén jövedelem-kiegészítésként 10 százalékos juttatás várható

- közölte a BM államtitkára.

Csányi Tamás viszontválaszában arra mutatott rá, hogy Orbán Viktor múlt héten azt mondta a parlamentben, hogy zéró tolerancia van a korrupció kapcsán miközben a közvetlen környezete emberi képzeletet felülmúló módon gyarapszik, ráadásul Simonka György és Boldog István fideszes képviselőknek már papírjuk van arról, hogy ők gazdasági bűncselekményeket követtek el. 

Ez felháborító, mint ahogy az is felháborító, hogy egy kezdő rendőr bére nettó 150 ezer forint miközben egy multinacionális cég pénztárosa is 200 ezer nettót vihet haza. Szóval államtitkár úr! Kevesebb lopást, több kormányzást, kevesebb pökhendiséget, és nagyobb odafigyelést, mert sokan maradtak az út szélén. A jólét és a szabadság minden magyarnak jár. Még a rendőröknek is! Kérem kezdjenek el végre ezen dolgozni!

Az államtitkár reagálásában pártpolitikai választ adott majd röviden megismételte, hogy mennyi pluszpénzt kaptak a rendőrök.