135 millió forintnyi EU-s támogatást nyertek el L. Simon László feleségének cégei

135 millió forintnyi EU-s támogatást nyertek el L. Simon László feleségének cégei

Nem először járt jól az egykoron elsővonalas kormányzati politikusnak számító L. Simon László. Korábban a feleségével közösen Simon Panzióként, a Simon és Simon Kft.-vel pályáztak a panziófejlesztésre kiírt Kisfaludy-pályázaton, amire el is nyertek 45,5 millió forintot. 

Ezenkívül idén a kisebb magánszálláshelyek fejlesztési kiírt állami pályázaton is elindultak, amin szobánként egy-egy millió forintot lehetett kapni. A lap szerint azzal trükköztek, hogy átkeresztelték a szállást Bikavölgyi Panzióra, majd egy új céggel, a Bikavölgyi Panzió Kft.-vel indultak a pályázaton, aminek következtében négymillió forintot ítéltek meg nekik.

Úgy tűnik, L. Simonék nem terveznek esernyőt nyitni a nagy pénzeső közepette. Friss hírek szerint még 135 millió forintnyi EU-s támogatást kapott L. Simon László feleségének két cége

- számolt be róla a Blikk.

Mint írják,

a hivatalos kormányzati honlap adatbázisa szerint a Simon és Simon Kft. 32 millió forintot, míg az Agárdi Aratrum Ktf. pedig 103 millió forintnyi támogatást nyert az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kifizetés című pályázaton.

Az előbbit júliusban, az utóbbit pedig szeptemberben nyerték el.

Fontos megjegyezni, hogy L. Simon László országgyűlési képviselő már korábban kiszállt a Simon és Simon Kft.-ből, ugyanakkor az Agárdi Aratrum Kft.-ben tulajdonosként szerepel.

A Blikk megkereste L. Simont, hogy nyilatkozzon a támogatásról és arról, hogy azt mire kapta pontosan a két cég, de L. Simon nem válaszolt, mindössze annyit mondott:

„Nekem erről nincs információm. Nem is foglalkozom a cégek pénzügyeivel. Én nem kaptam semmilyen támogatást, nem is igényeltem.”  

L. Simon felesége, Vass Eszter viszont a lapnak elmondta, nem nyertek szeptemberben újabb támogatást, szerinte a honlapon több év együttes támogatásának az összegei lehetnek, amelybe beletartoznak a művelésbe vont területek után automatikusan járó területalapú és zöldítési támogatások, illetve az AKG-támogatások. Az AKG-támogatásokat ugyanis öt évre ítélték meg, és azt éves bontásban kapják.

Vass Eszter szerint a két cég az elmúlt években összesen 29,3 millió forint területalapú támogatást kapott, zöldítésre 15 milliót, gyümölcstermesztésre 5,8 milliót, extenzív termesztésre 5,7 milliót, az AKG részeként pedig 76,5 milliót.