Kiakadtak a szülők, felháborodtak a pedagógusok

Kiakadtak a szülők, felháborodtak a pedagógusok

Ez igen! Tanárok kerülnek lélegeztetőgépre, halnak meg és engedik a gyerekeket akik  hordózok lehetnek. Felelőtlenség!!!

Érzékenyen érint a téma. 2 napja halt meg egy nagyon kedves tanárnő ismerösünk koronában.

Az iskolákkal mi lesz, a fiatalok és a tanárok  hulljanak mint a legyek?! 

Kijárási tilalom 10-től 6-ig. Lakhely elhagyási tilalom, nem élelmiszer üzletek nyitvatartásának jelentős korlátozása, vagy bezárása, mozi/színház, stadionok bezárása és ISKOLA BEZÁRÁS!!! 

Ilyen, illetve ennél sokkal durvább  hozzászólások érkeztek tömegével Orbán Viktor közösségi oldalára, miután a miniszterelnök lényegében meg sem említette az iskolák, oktatási intézmények és a pedagógusok védelmét amikor a szigorításokról tájékoztatott.

Pedig a tanárok, a szülők, a politikusok és nem utolsó sorban a gyerekek is arra számítottak, hogy a koronavírus-járványnak az ágazatra gyakorolt hatása miatt, éppen az oktatást érintheti majd a szigorítások következő szintje. Nem így történt, miközben a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) honlapján található adatok szerint igazoltan már 9 pedagógus hunyt el a vírus miatt, nagyon sok tanár kapta el az iskolákban a betegséget és szinte nincs olyan tanintézmény az országban ahol ne lenne jelen a koronavírus. Ezzel szemben a kormány szerint nincs különösebb baj, sőt az iskolák biztonságosak...

Pillanatokra vagyunk az oktatás összeomlásától.

- olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) honlapján a kormányfő bejelentése után.

A PDSZ közleménye szerint kritikus helyzetbe került az oktatás miközben az elmaradt járványügyi intézkedések miatt tömegessé vált a megbetegedés az intézményekben.

Általános Iskola nyugat-Magyarország

„2 tanár beteg, de NEM TESZTELNEK! Így a betegség miatt hiányzó diákokról sincs COVID adatunk… Két kolléga COVID tünetekkel otthon. A szünet alatt lettek betegek, családtagoktól kapták el, DE NINCS TESZTELÉS a gyerekeket sem tesztelik, csak “maradjanak otthon 10 napig, 2 tünetmentes nap után jöhetnek suliba.”

Gimnázium, Budapest

„A digitális átálláshoz egyelőre nem kaptak felsőbb engedélyt. Pedig egyébként már 17 (ez már a tanári kar 20%-a!!!!) kolléga nincs, mert tegnap is lettek új esetek és van aki kiíratta magát az orvossal, mert veszélyeztetett. Volt szülő, aki megírta az "ofőnek", hogy ő innentől kezdve nem engedi a gyereket iskolába. Ez van most.”

„Csak az EMMI adhat engedélyt, de ő előtte egyeztet a népegészségüggyel. szóval a tankertől ha fel is jut az igazgató kérése, akkor az még min. 2 kör, amíg lesz valami.”

Általános Iskola nyugat-Magyarország

„Szünet után egy hét digitális oktatásra kaptunk engedélyt. Iskolánk 27 fős tantestületéből 14 fő tesztje lett pozitív, 3 fő negatív. A digitális oktatás is csak helyettesítésekkel megy, mert vannak komolyabb betegeink is…

- ez csak néhány a PDSZ által ismertetett esetekről, mivel gyakorlatilag nincs olyan oktatási intézmény az országban ahol ne jelent meg volna a vírus nyomán kialakult nehéz helyzet, amit kormányzati segítség híján az iskolák maguk kénytelenek valahogyan megoldani.

A PDSZ szerint az intézményekben ellenőrizhetetlenül terjed a járvány ezért már korábban arra kérték a kormányt, hogy ahol a településen megjelent a koronavírus-fertőzés, az általános iskola felső tagozatán és a középiskolákban rendeljenek el digitális munkarendet, biztosítsák a rendszeres tesztelést és hozzák nyilvánosságra, hogy melyik iskolában hány fertőzött van.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadta volna a kormány, akkor a PDSZ szerint nem állt volna elő az a helyzet, amivel most szembe kell néznie a tanároknak és a diákoknak.

- zárul a PDSZ közleménye.

A Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ) sajnos nem lepte meg a kormányfő bejelentése. Miután nem vezetnek be a járvány egyre erősödő második hullámában szigorításokat az iskolákban, “bizonyítottnak látjuk, hogy a kormány feláldozhatónak tartja a pedagógusokat” 

- mondta az Alfahírnek Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke, aki szerint nem lenne jó megoldás a tavaszihoz hasonló teljes iskolabezárás, de olyan intézkedéseket várnak el a kormánytól, amelyek egyaránt védik a diákok és a tanárok, az oktatásban dolgozók életét.

A PSZ továbbra is azt követeli, hogy a krónikus betegségekben szenvedő pedagógusokat, oktatókat mentesítsék a tantermi oktatás alól, ha már az iskolákat nem érintik a szigorítások. Továbbra is követelik még a tesztelést, a kiterjedtebb, valódi kontakt-kutatást, valamint azt, hogy az igazoltan Covid-19 fertőzött pedagógusok 100 százalékos táppénzben részesüljenek, miután ezt Kásler Miklós miniszter már szeptember közepén megígérte!

- tette hozzá Gosztonyi Gábor. A PSZ alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nagy az elégedetlenség a pedagógusok körében, egyáltalán nem olyan nyugodt a légkör az intézményekben, mint ahogyan azt az oktatási kormányzat állítja. 

A PSZ szerint az iskolákban a nagyszámú hiányzások miatt sok esetben nem tudnak megfelelő szaktanári helyettesítést biztosítani, ezért erősen sérül az oktatáshoz való alapjog. A hiányzásoknak pedig az a következménye, hogy az iskolák kezdenek gyermekmegőrzővé válni, mert a tananyaggal több helyen egyszerűen nem tudnak megfelelő ütemben haladni, akár tanár, akár diák hiányzik.