Szijjártó Péter hússzor helikopterezett 2015 óta, a számlát a rendőrség állta

Szijjártó Péter hússzor helikopterezett 2015 óta, a számlát a rendőrség állta

2015 óta hússzor repült rendőrségi szolgálati helikopterrel Szijjártó Péter külügyminiszter – árulta el az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu közérdekű adatigénylésére. A válaszból kiderült, Szijjártó magasan vezeti a helikopterező kormánytagok listáját, Orbán Viktor például csak egy alkalommal vette igénybe a rendőrségi helikoptert.

Íme a lista, mely kormánytagok, mikor repültek:

  • 2015-ben Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök használt a külügyminiszter mellett egy-egy alkalommal rendőrségi helikoptert,
  • 2016-ban Szijjártó egyszer, Pintér háromszor repült így, a belügyminisztert egyszer Simicskó István akkori honvédelmi miniszter is elkísérte,
  • 2017-ben a kormánytagok közül csak a külügyminiszter helikopterezett, egyetlen alkalommal,
  • 2018-ban Pintér kétszer, Szijjártó háromszor ült rendőrségi helikopterbe,
  • 2019-ben Pintér ismét kétszer, Szijjártó pedig már hétszer,
  • idén pedig csak a külügyminiszter használt rendőrségi forgószárnyast, újfent hét alkalommal.

Öt év alatt három miniszter és a miniszterelnök vett igénybe rendőrségi helikoptert, összesen 29 alkalommal,

ebből hússzor a külügyminiszter, a belügyminiszter pedig nyolc alkalommal.

Az ORFK közölte, a rendőrségi szolgálati helikoptert a kormánytagok közül a rendőrség irányításáért felelős kormánytagként a belügyminiszter, valamint állandó vagy ideiglenes védelemben részesülő személyek vették igénybe. Ebbe a körbe tartozik a külügyminiszter is.

Kiderült továbbá, hogy „az állandó vagy ideiglenes védelemben részesülő személyek – jogszabályban előírt feladatként végrehajtott – szállítására költségtérítés nélkül biztosítható rendőrségi szolgálati helikopter, így annak külön ellentételezésére nem kerül sor”.

Ez azt jelenti, hogy a helikopterezések számláját a rendőrség fizette, azt azonban már nem árulták el, hogy mindez mennyibe került.