Az Euronews meginterjúvolta Gyöngyösi Mártont

Az Euronews meginterjúvolta Gyöngyösi Mártont

Rövid interjút adott az Euronewsnak Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője, elnökhelyettese, aki az Orbán-kormánynak adott felhatalmazásról azt mondta, a tavaszi felhatalmazással ellentétben ez egy időkorlátos felhatalmazás, ami „egy korlátozást jelent a kormány számára”, ezért félretették a nézetkülönbségeket és – mint mondta –

a rendkívüli helyzet leküzdésére kell koncentrálnunk.

Gyöngyösi szerint nem is lenne szüksége a kormányzatnak rendkívüli jogrendre, hiszen ott van a kezében a kétharmados parlamenti többség. Ennek segítségével Orbán a homoszexuálisok és a választási törvény kérdésében tud módosításokat elérni, amit Gyöngyösi „döbbenetesnek tart”.

Az ellenzéki politikus úgy véli, a választási törvénnyel és a választójoggal való „trükközésre” azért most van szüksége Orbánnak, mert

az ellenzék megtalálta a kulcsot, ahhoz, hogy Orbán Viktor kihívója legyen 2022-ben.

Gyöngyösi elismeri, a parlamenti ellenzéknek nincs semmilyen eszköze a kétharmados többség ellen. Ismerteti, Magyarországon egy úgynevezett „hibrid rezsim” van, ami azt jelenti, hogy a demokratikus intézmények léteznek, de ezek valós működése távol áll a demokráciától.

A teljes interjú itt tekinthető meg.

Kicsit meglepő, de az interjúban Gyöngyösi nem tér ki az Alaptörvény-módosító indítvány legkritikusabb pontjára, a közpénz fogalmának szűkítésére.

Ami a járvány leple alatt elveszti közpénz jellegét...

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.) Nyolc év alatt kilencedszer szeretné módosítani a Fidesz a „gránitszilárdságú" Alaptörvényt. Kilenc módosítás nyolc év alatt nem gránit-, hanem inkább tejbegrízszilárdságot jelent, a tartalma sokkal aggasztóbb.