Luxusszálloda, élménybirtok Szabadkígyóson? Még nem tudni, de az eddig felújított, majd kisajátított magyar kastélyok példái nem sok jót ígérnek

szabadkígyós
Wikipedia

Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő, a Parlament Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke keddi, parlamenti felszólalásában elmondta, Szabadkígyós fideszes polgármestere, Balogh József néhány nappal ezelőtt privát levélben fordult Békés megye 4. fideszes országgyűlési képviselőjéhez, hogy a Fidesz, illetve a kormány gondolja újra, mit szeretne kezdeni a szabadkígyósi Wenckheim-kastéllyal.

A jobbikos képviselő a turai Schossberger-kastély honlapjáról ismertette az alábbiakat:

A csodálatos kastélykert mindenki számára látogatható, előzetes bejelentkezés alapján (...). A látogatói jegy 2500 forint, mely a helyszínen fizetendő és magába foglal egy csésze kávét vagy teát, melyet a séta után szolgálunk fel. 

Mindezek után kifejtette, a turai kastélyt közpénzből újítottak fel, majd

valahogyan a miniszterelnök családjának érdekeltségébe került.

A képviselő hangsúlyozta, nem is a kastélyba mehetnek be a polgárok, hanem a kertbe, legfeljebb a pálmaházba, az épületbe pedig az a felső tízezer, aki hajlandó és képes kifizetni a legolcsóbb superior szobáért 110 ezer forintot egy éjszakára. A kastélyt egyébként mintegy 4,5 milliárd forintból 2015-ben kezdték el felújítani, s tavaly nyitották meg.

Pontosabban zárták be a helyiek orra előtt. Történt ugyanis, hogy 2020 július közepén, egy verőfényes nyári napon a turai kastély üzemeltetői megengedték a turai polgároknak, hogy a lakcímkártyájuk bemutatásának ellenében azon az egy napon ingyenesen megnézhessék, milyen állapotba került az épület, miután a teljes enyészettől megmentették

 

– ismertette Stummer.

Hozzátette, az ottaniak akkor elbúcsúztak a kastélytól, s

ettől a sorstól félnek most a szabadkígyósi polgárok is.

 

Elmondta, az első jelek már látszanak: 2 méteres drótkerítéssel vették körbe a kastélyparkot, a régi, oldalsó bejáratokat lehegesztették.

Ami most történik a szabadkígyósi kastély ügyében, meglehetősen gyanús

 

– vélekedik Stummer.

De miért is? A politikus kifejtette, október 11-én, amikor sokan Borsod megyére figyeltek, addig az ország másik végében egy fekete dzsip állt meg Szabadkígyóson a kastély parkjában, s azon a vasárnapi napon két férfi pattant ki belőle: Orbán Viktor miniszterelnök és minden bizonnyal Lázár János.

Stummer úgy véli, e napon ők ketten valószínűleg eldöntötték, mi legyen a kastély és parkjának sorsa a következő esztendőkben.

Bizonyára döntöttek, hogy amikor a helyzet úgy hozza, a legjobb pillanatban be fogják hozni a magyar Országgyűlésbe ezt a törvényt fű alatt, ahogy szokták

– fogalmazott.

Stummer szerint a felhatalmazási törvénnyel megadták maguknak azt a kommunikációs politikai lehetőséget, hogy ilyen óriási ütemben és mennyiségben kerülhessenek a Ház elé törvényjavaslatok, csakúgy, ahogyan a szabadkígyósi

Néhányan úgy döntöttünk, aláírásgyűjtésbe kezdünk annak érdekében, hogy a kormány változtasson az álláspontján. Vonja vissza ezt az előterjesztést, és kezdjen el egyeztetni a szabadkígyósi polgárokkal!

 

– mondta végezetül a politikus hozzátéve, az elmúlt 2-3 napban több száz szabadkígyósi és környéken élő polgár írta alá a gyűjtőíveket is e kéréssel kapcsolatban.