Angela Merkelnek kell megoldania a magyar-lengyel vétó ügyét

Angela Merkelnek kell megoldania a magyar-lengyel vétó ügyét

Csütörtökön tartottak videokonferenciát az uniós tagállami vezetők, de nem volt vita sem a jogállamiságról, sem a belengetett magyar-lengyel vétóról a költségvetés és újjáépítési alap kapcsán - írja az EUrológus. Ezzel a témával kezdték a tanácskozást a résztvevők, és megbízták Angela Merkelt azzal, hogy dolgozza ki a megfelelő megoldást. Negyed órával később pedig már át is tértek a következő napirendi pontra, a járvánnyal összefüggő koordinációra.

A költségvetési ügyről Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, és Angela Merkel, a soros elnökséget betöltő Németország kancellárja adott összefoglalót, utána ismertette álláspontját Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Mindketten megerősítették a vétó lehetőségét. Janez Jansa szlovén kormányfő is az ő oldalukon szólalt fel, de vétót nem említett.  Az EUrológus összefoglalója szerint a vita elmaradt, abban maradtak, hogy a videokonferencia nem alkalmas egy ilyen kérdés megtárgyalására, és a németek találjanak ki valamit.

Megosztja a V4-eket a magyar-lengyel uniós vétó

A lengyel és a magyar vétó ellenére folytatni kell a tárgyalásokat az Európai Unió költségvetési keretéről és a helyreállítási alapról - vélekedett Ivan Korcok szlovák külügyminiszter abban az interjúban, amelyet pénteken sugárzott a CT24 cseh közszolgálati hírtelevízió - írja az MTI. "A vétó nem jelenti a tárgyalások végét.