Wiener Zeitung: Az EU túl sokáig elnézte, hogy a magyar és a lengyel kormány tovább űzze a maga játékát

Wiener Zeitung: Az EU túl sokáig elnézte, hogy a magyar és a lengyel kormány tovább űzze a maga játékát

A Wiener Zeitungban megjelent írás szerint az Európai Újságírók Szövetségének figyelmeztette az EU-t, ugyanis vélemény szerint Brüsszel szavahihetősége múlhat azon, ha meghátrál a magyar és a lengyel kormány előtt. 

Az osztrák Otmar Lahodynsky szerint a nyári viták során olyan döntés született a jogállamiság terén, amely miatt mind Orbán Viktor, mind pedig Mateusz Morawiecki a saját győzelmét harsogta, de a héten aztán kiderült, hogy a 25 tagállammal szembe megy a magyar és a lengyel kormányzat. 

Morawiecki úgy kommentálta a döntést, hogy a héten támadás érte országa szuverenitását, majd azt állította, hogy országának nincs szüksége az uniós támogatásokra. 

A cikk szerint Orbán Viktor még arcátlanabb volt, hiszen azt állította, hogy az EU úgy működik, mint egykor Szovjetunió, mert bevándorlókat akar Magyarországra erőltetni. 

"A Bizottság túl sokáig elnézte, hogy a magyar és a lengyel kormány tovább űzze a maga játékát. Éppen ezért most az európai alapelvek vizsgáznak, mindenekelőtt a jogállamiság." 

A Wiener Zeitung egyébként arról ír, hogy a miniszterelnök bizalmasai és családtagjai rengeteget kasszíroztak az évi 5 milliárd eurós támogatásból, főleg az agrárszubvenciókon keresztül. Kiemelték, hogy az utóbbi időben a kormány fennhatósága alá kényszeríti a gazdaság a kultúra jelentős részét. 

Mint írják: a jogállamiság mellett azért is kell határozottabban kiállni, mert ha azokat minden következmény nélkül meg lehet szegni, akkor milyen jogon követelhetik meg azok tiszteletben tartását a felvételre váró országoktól? 

Magyarország elszigetelődhet az európai politikában

Hétfőn jelezte a magyar és a lengyel kormányfő, hogy meg fogja vétózni az Európai Unió következő, hétéves költségvetését és a NextGen koronavírus-segélycsomagot. A kormány akkor azzal érvelt, hogy nincsenek megfelelő kritériumok arra vonatkozóan, hogy mit is ért az Európai Unió jogállamiság alatt.