6,4 százalékos visszaeséssel számol a kormány

6,4 százalékos visszaeséssel számol a kormány

Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjút, kiemelünk néhány részletet belőle.

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs munkájáról:

"Az elmúlt hetekben ennek jegyében dolgoztunk, öt nagy területen – adórendszer, közbeszerzések, építőipar, élelmiszer-gazdaság és turizmus – tudtunk döntéseket a kormány számára előterjeszteni. Összesen 76 javaslatunk volt, amelyekből 44 felvetés már megvalósult, ezeket a kormány elfogadta, megjelentek a Magyar Közlönyben. Húsz javaslatunk folyamatban van, és lett tizenkettő, amit a kormány nem támogatott – vagyis az előterjesztéseink több mint 80 százalékából jogszabály lett. Olyan felvetéseket indítottunk, amelyek nem bevételi vagy kiadási tételekről szóltak, de jelentősen segítik a gazdaság újraindítását."

A gazdaság helyzetéről:

"A gazdaság ebben az évben zsugorodni fog, 6,4 százalékos visszaeséssel kalkulálunk, és ennek következményei az államháztartásban is megjelennek: durván 1700 milliárd forintnyi bevételkieséssel kalkulálunk. A kiadások ellenben növekednek, hiszen a járvány és a gazdaságvédelem azonnali intézkedéseket követelt, a hozzá tartozó pénzügyi kifizetésekkel együtt. Hasonlóan más gazdaságokhoz, Magyarország is felfüggesztette a fiskális szigort, a kormány pedig segít, finanszírozunk és likviditást teremtünk, munkahelyeket védünk, tartjuk az állami beruházások ütemét. Ez azzal jár, hogy az eredetileg tervezett 1 százalékos hiány helyett a költségvetési deficit 9 százalék körül lehet majd az év végére, azaz a Covid-járvány 8 százalékponttal fogja megnövelni a hiányunkat."

Az államadósságról:

"Az államadósság pedig, amely 65,4 százaléka volt tavaly a GDP-nek, és az idei évre további csökkenéssel számoltunk, nos, ez a mostani becslések szerint a bruttó hazai termék 78-80 százalékára fog emelkedni."

Az uniós költségvetéssel kapcsolatos vitáról:

"A Next Generation és az MFF forrásairól szóló vita elhúzódhat akár addig is, hogy jövőre még semmilyen forrásra nem lehet számítani az Európai Unió országaiban. Egy kivétel persze van: az agrártámogatás 500 milliárd forintja közvetlenül Brüsszelből érkezik a gazdákhoz. Optimális esetben – ha meg tudunk állapodni az MFF és a Next Generation részleteiben –, akár 2500 milliárd forintnyi pluszforrással is lehet számolni. Tehát több forgatókönyvvel kell számolnia a kormánynak."

A devizakötvény-kibocsátásról:

"Bár vita alakult ki arról, kellett-e most devizakötvény-kibocsátás, vagy sem, a finanszírozás nem ezen múlik, a források enélkül is biztosítva vannak. De egyáltalán nem baj, ha egy bizonytalan időszak előtt megerősítjük a tartalékainkat, stabil állapotban várjuk a következő időszak fejleményeit. Nemcsak azért veszünk fel hitelt, mert finanszírozni kell valamit, hanem azért is, mert előtörlesztünk. Ebben az évben 1,5 milliárd dollár 2021-ben lejáró adósságot fizettünk vissza anélkül, hogy ehhez igénybe vettünk volna külső forrást. Ezzel a novemberi 2,5 milliárd eurós devizakötvény-kibocsátással azt értük el, hogy 2023 elejéig nincs szükség új devizaforrás bevonására. Nyugodtabb pozícióban dönthetünk és várhatjuk a gazdasági fejleményeket."

A teljes interjú itt olvasható.

Orbán: 2,5 milliárdos euróhitelt vett fel az ország

Orbán Viktor reggel a Kossuth Rádióban arról is beszélt, hogy múlt héten Magyarország az EU nélkül, önállóan kint volt a pénzpiacon és sikeresen vett fel kölcsönt. A kormányfő szerint ha elhúzódik az uniós jogállamisági-pénzügyi vita, hazánk tavasz végén akkor is megindítja azokat a programokat, amiket akar, fejlesztés nem fog elmaradni.