Legalább a kutyáknak jó szilvesztere lesz

Legalább a kutyáknak jó szilvesztere lesz

Mint rengeteg piaci szereplőhöz hasonlóan a pirotechnikai cégek gazdálkodását is megviseli a koronavírus-járvány elleni intézkedések. Bár idén sincs tiltva a pirotechnikai cikkek vásárlása a kijárási tilalom fenntartásával az értékesítési pontokon negyedével eshet a forgalom. A termékek fele eleve ki se kerül a raktárakból a piacra - írja a Világgazdaság.

A lap megemlíti, hogy a nagykereskedelmi szinten évi mintegy kétmilliárdos értékű szektor bevételei két dologból tevődnek össze: év közben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó megrendelésekből, míg év végén a lakossági vásárlásokból. Az előbbi 30, az utóbbi 70 százalékát adja a forgalmának.

A szilveszteri tűzijátékok december 28. és 31. között vásárolhatók meg országszerte, a kutyák nagy örömére pedig a jelenlegi este 20 és reggel öt között érvényben lévő kijárási tilalomnak köszönhetően köztereken december 31-én csak este 6-tól 8-ig és január 1-jén reggel 5-től 6-ig lehet durrogtatni.

A lap hozzáteszi, hogy optimista forgatókönyv szerint azokon a helyeken, amelyek egyáltalán kinyitnak, 20-25 százalékkal eshet majd a kereslet, míg a vásárlói kosár értéke is csökken 8-10 ezerről 6-8 ezer forintra. Az árszint stagnál, drágulás nem valószínű.

A nagykereskedelmek ennél is nagyobb bajban vannak, ők ugyanis még februárban, amikor még nem látszott, milyen súlyos következményekkel jár az értékesítésben a pandémia, rendelték meg Kínából a pirotechnikai eszközöket. Magyarországra több száz tonnát szállítottak ezekből, aminek körülbelül a fele most valószínűleg a raktárakban ragad.

FRISSÍTÉS:

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón közölte, hogy idén nem teszik lehetővé a tűzijátékok vásárlását sem, függetlenül attól, hogy azt magánterületen elviekben szabadon használhatnák az emberek. Ez legalább jó hír az állatvédőknek, akik a megriadt kutyák és macskák miatt évek óta próbálják elérni a durrogtatások mellőzését.

A kormány betiltja a petárdát és tűzijátékot, marad a szilveszteri tilalom, de a karácsony még enyhülhet

December 21-én dönt a magyar kormány arról, hogy enyhít-e a kijárási korlátozásokra vonatkozó szabályokon a karácsonyi ünnepek idejére - közölte Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A miniszter azt mondta, alapvetően mindenki azt szeretné, ha karácsonykor a családok együtt lehetnének, és olyan szabályok lépnének életbe, melyek akár egy, akár több napra megkönnyítik a kapcsolattartást.