A kormány betiltja a petárdát és tűzijátékot, marad a szilveszteri tilalom, de a karácsony még enyhülhet

A kormány betiltja a petárdát és tűzijátékot, marad a szilveszteri tilalom, de a karácsony még enyhülhet

December 21-én dönt a magyar kormány arról, hogy enyhít-e a kijárási korlátozásokra vonatkozó szabályokon a karácsonyi ünnepek idejére - közölte Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A miniszter azt mondta, alapvetően mindenki azt szeretné, ha karácsonykor a családok együtt lehetnének, és olyan szabályok lépnének életbe, melyek akár egy, akár több napra megkönnyítik a kapcsolattartást. Döntést viszont csak az aktuális járványügyi ismeretek fényében fognak hozni - magyarázta.

Utcai szilveszterezés azonban biztosan nem lesz, mert azt a tárcavezető már most közölte, hogy a kijárási tilalmat nem fogják feloldani december 31-re, ahogyan a 10 fős létszámkorlátozás is hatályban marad.

Ezzel együttesen idén nem teszik lehetővé a tűzijátékok vásárlását sem, függetlenül attól, hogy azt magánterületen elviekben szabadon használhatnák az emberek. Ez legalább jó hír az állatvédőknek, akik a megriadt kutyák és macskák miatt évek óta próbálják elérni a durrogtatások mellőzését.

Persze ezek a szabályok nem jelentik azt, hogy ne lehetne a családdal legális módon karácsonyozni, vagy a barátokkal szilveszterezni: tíz főig most is szabályosan tartózkodhatnak egy ingatlanban az emberek, mindössze este 8 óra előtt oda kell érniük, és reggel 5 óráig nem indulhatnak haza. Tehát amennyiben a vendégek ott alszanak a házigazdánál, tíz fős létszámig nem ütközik jogszabályba az esemény.

A koronavírusos megbetegedésekkel kapcsolatban Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a kórházi kezelést igénylő esetek száma nem nőtt, jelenleg valamivel kevesebb mint 8000 koronavírusos beteg van kórházban. A lélegeztetőgépek kapacitását megnyugtatónak nevezte, és bár eddig sem a gépek száma volt kérdéses, hanem az azt kezelő személyzet mennyisége, a miniszter szerint az egészségügy még bírja a terhelést. A védőoltásokkal kapcsolatban leszögezte: csak olyan oltóanyag kerülhet a magyar lakosság elé, ami teljesen biztonságos. Ennek ellenére aki úgy érzi, hogy nem akarja beadatni magának az oltást, azt nem fogják erre kötelezni - az állam felelőssége ott véget ér, hogy felkínálja a védőoltás lehetőségét.

Az uniós jogállamisági kérdésről azt mondta, a magyar kormány eredményesnek tartja a tárgyalásokat, mellyel álláspontjuk szerint sikerült elkerülniük, hogy a korrupciós és jogállamisági kérdésektől független ügyekben "zsarolhassák" a kormányt. Ez alatt a miniszter értelemszerűen a migránsokat és a gender-témát értette, noha az ellenzék szerint a jogállamisági feltételek eddig sem érintették ezeket a témaköröket, tehát nem volt szó sem migránsokról, sem genderről, az uniós jogorvoslatokra pedig eddig is lehetőségük volt a kormányoknak.