A vétókirály Orbán a brexitmegállapodást is vétózná, ha az tisztességtelen

A vétókirály Orbán a brexitmegállapodást is vétózná, ha az tisztességtelen

Orbán Viktornak annyira bejött az Európai Unió hétéves költségvetésével kapcsolatos vétója, hogy a lendületet kihasználva simán megvétózná a brexitmegállapodást, ha az büntetné Nagy-Britanniát az EU elhagyásáért. Mindezt a Daily Mail interjújában árulta el a magyar miniszterelnök, akit a lengyel nagykövetség közelében sikerült néhány kérdés erejéig elkapni, az uniós költségvetés csütörtök esti elfogadása után, írja az Euronews.

A vétózással politikai rocksztár magasságokba emelkedő Orbántól a lap megkérdezte, hogy egy rossz megállapodást megvétózna-e, természetesen a miniszterelnök válaszából kiderült, hogy nem riadna vissza a lassan védjegyévé váló húzásától:

„Igen, csak egy fair megállapodást fogunk elfogadni.”

A vétóval való fenyegetése egyszer már bevált Orbánnak, ki tudja, talán a Brexit-ügyet is sikerülne ezzel a módszerrel rövid úton feloldania. Boris Johnson szerdán Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folytatott éjszakába nyúló megbeszélést, noha a két fél álláspontja továbbra is messze eltérő, a hét végére döntés születhet az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelmi kapcsolatáról. Mindez azért is különösen fontos lenne, mert a szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna.

Von der Leyen szerint hétvégére döntés születik a Brexit-ügy kapcsán

A hét végére döntés születik az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelmi kapcsolatáról, noha a két fél álláspontja továbbra is messze eltérő - tudatta rövid közleményében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben csütörtök hajnalban, miután éjszakába nyúló megbeszélést folytatott Boris Johnson brit miniszterelnökkel - írja az MTI.

Illetve mostantól a két félnek Orbán Viktor vétókedvére sem árt odafigyelnie, mert ha így folytatják a magyar miniszterelnök is színre léphet és azt egyikük sem akarhatja, hogy ő rakjon rendet.

Orbán elállt a vétótól, az Európai Tanács elfogadta a kiegyezést - támogatták a kompromisszumot

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a Twitteren közölte, megszületett a megállapodás a helyre állítási alapról, a 27 állam és kormányfő megegyezett a az új hétéves költségvetés feltételeiről. Deal on the #MFF and Recovery Package #NGEU Now we can start with the implementation and build back our economies.