Von der Leyen szerint hétvégére döntés születik a Brexit-ügy kapcsán

Von der Leyen szerint hétvégére döntés születik a Brexit-ügy kapcsán

A hét végére döntés születik az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelmi kapcsolatáról, noha a két fél álláspontja továbbra is messze eltérő - tudatta rövid közleményében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben csütörtök hajnalban, miután éjszakába nyúló megbeszélést folytatott Boris Johnson brit miniszterelnökkel - írja az MTI.

Ursula von der Leyen szerda este Brüsszelben fogadta Boris Johnsont, hogy személyes megbeszélésen mozdítsák ki holtpontjáról a majdani viszonyrendszerről zajló tárgyalásokat.

Az uniós bizottság elnöke közölte: élénk és érdekes vitát folytatott Johnsonnal a tárgyalások jelenlegi állásáról, áttekintve a fennmaradó kérdések listáját.

"Világosan megértettük egymás álláspontját, amelyek messze eltérnek egymástól" - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint abban állapodtak meg, hogy a tárgyaló delegációkat azonnal ismét összehívják, hogy megpróbálják megoldani a fennmaradó, alapvető nézeteltéréseket.

Von der Leyen és Johnson az elmúlt napokban két alkalommal tartott csaknem két órás telefonbeszélgetést.

A mostani megbeszélésről kiadott közös közlemény szerint is jelentősek maradtak a nézetkülönbségek a három kulcsfontosságú területen: az egyenlő versenyfeltételek, a megállapodás betartatásának módozatai és a halászat szabályozása ügyében.

David Frost brit főtárgyaló küldöttségével együtt vasárnap óta Brüsszelben folytat megbeszéléseket, mivel a múlt héten Londonban tartott tárgyalási fordulón sem jött létre megállapodás a három vitatott területen.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. A szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban.