Jobbik IT: a 21. század Európájában ilyen és ehhez hasonló jogellenes fellépéseknek helye nincs!

Jobbik IT: a 21. század Európájában ilyen és ehhez hasonló jogellenes fellépéseknek helye nincs!

A Jobbik ifjúsági Tagozata (IT) Facebook-oldalán szólalt fel az ellen, miszerint az elmúlt napokban az ukrán biztonsági szolgálat (SzBU) büntetőeljárást indított a kárpátaljai magyar többségű Szürte település képviselői ellen, mivel esküjük letételét követően elénekelték a magyar himnuszt is.

Az SzBU hazaárulással vádolta a képviselőket annak ellenére, hogy nemzeti himnuszunk az ukrán himnuszt követően hangzott el, s mely vádpontra hivatkozva – fogalmaz az IT – példátlan razziát tartottak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSz) elnökének családi otthonában.

Békülékeny hangon nyilatkozott az ukrán külügyminiszter

Ukrajna nem érdekelt abban, hogy politikai harcot vívjon Magyarországgal - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn az RBK-Ukrajina hírportálnak. A tárcavezető kifejtette, hogy három okból nem akar Ukrajna Magyarországgal politikai összetűzésbe keveredni. Először is, mert egy fontos szomszédország Közép-Európában, és mi is részesei vagyunk ennek a térségnek.

Az IT bejegyzésében felidézi, nem ez az első alkalom, hogy az ukrán állam, illetve ukrán soviniszta szervezetek negatív diszkriminációval, vagy egyenesen agresszióval lépnek fel a legalább 150 000 lelket számláló kárpátaljai magyar közösséggel szemben. A KMKSz adatai alapján 2014 és 2018 között 426 eset történt, melynél a fellépés indítéka kimerült a helyi magyar lakosság szisztematikus elnyomásában, megfélemlítésében, nemzeti kulturális örökségük meggyalázásában vagy megsemmisítésében.

A Jobbik Ifjúsági Tagozat nyomatékosan elítéli ezt a fajta példátlan sovinizmust, és ezúton kéri fel a magyar társadalmat az össznemzeti szolidaritásra! Habár sajnos az elmúlt évtizedek politikai klímája megosztóvá tette a határon túli magyar közösségekkel fenntartott kapcsolatok témáját, minden állampolgárnak be kell látni – oldaltól függetlenül –, hogy a 21. század Európájában ilyen és ehhez hasonló jogellenes fellépéseknek helye nincs!

– fogalmaznak.

Álláspontjuk szerint minden nemzetiséget megillet a saját kultúrája ápolásának joga, melyet – vélekednek – szomszédaink számos esetben akadályoznak a magyar ajkú lakossággal szemben.