Ejtette a bíróság Trump ellen a bizalmas iratokkal kapcsolatos eljárást

Ejtette a bíróság Trump ellen a bizalmas iratokkal kapcsolatos eljárást

Az ügyészség várhatóan fellebbezni fog a döntéssel szemben.

A floridai szövetségi kerületi bíróság hétfőn elutasította a Donald Trump volt amerikai elnök ellen bizalmas iratok gondatlan kezelése ügyében indított eljárást a vádat képviselő különleges ügyész személyének szabálytalan kinevezése miatt – írja az MTI.

Aileen Cannon bíró döntésével helyt adott a védelem indítványának, amelyben Trump védői arra hivatkoztak, hogy Jack Smith különleges ügyész kinevezése törvénysértő módon történt, s nem volt felhatalmazása a vádemelésre, hivatalát pedig szabálytalanul finanszírozta az igazságügyi minisztérium.

Smith és csapata hevesen vitatta a védelem érveit a múlt hónapban tartott meghallgatások során. Az ügyészség várhatóan fellebbezni fog a döntéssel szemben.

A mostani döntés újabb jogi győzelmet jelent a republikánus párti elnökjelölt-aspiránsnak, miután az amerikai Legfelsőbb Bíróság július elsején megállapította, hogy büntetlenség illeti meg az Egyesült Államok volt elnökét hivatalos minőségében hozott intézkedéseinél.

Smith mindemellett egy másik perben, a washingtoni szövetségi bíróságon is a vád képviselőjeként lép fel Trumppal szemben a 2020-as választások eredményének megváltoztatása ügyében.

A 77 éves Trump floridai otthonában több láda minősített iratot találtak a hatóságok, amelyeket hivatali ideje lejártával át kellett volna adnia a levéltárnak.

Trump végig ártatlannak vallotta magát az ügyben.

A Trump ellen merényletről

Mint megírtuk, Donald Trump amerikai exelnököt, republikánus elnökjelöltet meglőtte egy merénylő a Pennsylvania állambeli Butler megyében, Butler település közelében tartott nagygyűlésen, magyar idő szerint vasárnap hajnalban. Az exelnököt a jobb fülén érte egy lövés. A támadóját, egy 20 éves férfit azonnal fejbe lőtték. A lövések egy része a nézők közé csapódott, akik közül egy ember meghalt, ketten súlyos sérüléseket szenvedtek.

(Címlapkép: Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnök az elnökjelöltek első televíziós vitáján, amelyet Joe Biden demokrata párti amerikai elnökkel tartanak a CNN amerikai tévécsatorna atlantai stúdiójában 2024. június 27-én. MTI/AP/Gerald Herbert)