Kutatás: Bezuhant a Fidesz-KDNP támogatottsága

Kutatás: Bezuhant a Fidesz-KDNP támogatottsága

Ha most vasárnap lennének a választások, még az egy hónappal ezelőttinél is rosszabbul szerepelne a Fidesz. A teljes népesség 31 százaléka szavazna a kormánypártokra.

A közel 45 százalékos EP-választási szerepléshez képest jelenleg a válaszadók 41 , a teljes népesség 31 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP-re a Republikon Intézet friss kutatása szerint - írja a Telex.

A választások óta tovább zuhant a Fidesz támogatottsága

A választások utáni párttámogatottságot mérő felmérés alapján így a kormánypártok nemhogy többletre tettek szert, kis mértékben még vissza is esett a támogatottságuk az elmúlt egy hónapban.

Ritka, hogy választás után tovább csökkenjen egy kormánypárt támogatottsága, a Fidesz mégis zuhant.

A választásokat követő közvélemény-kutatásokban a megkérdezettek gyakran a győztes párt felé húznak. A jól teljesítő pártok a kutatásokban a választások után jól szoktak szerepelni. A Fidesz-KDNP most mégsem tudott jól szerepelni.

A választók a Tiszát érzik a júniusi választások győztesének

A cikk rámutat: a választók számára sem egyértelmű, ki a 2024-es duplaválasztás igazi győztese. Ezt jól mutatja a Tisza Párt eredménye is. A párt EP-listája a szavazatok közel 30 százalékát kapta.

Az elmúlt hónapban viszont még többletre is szert tudtak tenni. Jelenleg a pártválasztók 31 százaléka a teljes népességnek 23 százaléka szavazna rájuk. Ez 1,5 százalékpontos többlet a választási eredményhez képest. A különbség nem mondható győzteshez húzásnak a Republikon Intézet szerint, de mutatja azt, hogy a legnagyobb relatív sikert a választáson Magyar Péter és a Tisza Párt aratták.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke leadja szavazatát az önkormányzati, EP- és nemzetiségi választásokon a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as számú szavazókörben 2024. június 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd)