Itthon Orbán megszorít, az osztrák „laborban” Kurz támogat

Itthon Orbán megszorít, az osztrák „laborban” Kurz támogat

Másfél milliárd euróval (542 milliárd forint) növelte meg az osztrák kormány a települések részére összeállított koronavírus-segélycsomagot – tudósít az APA osztrák hírügynökség nyomán a Savaria Forum. Gernot Blümel pénzügyminiszter (ÖVP) elmondása szerint ezzel

2,5 milliárd euró (900 milliárd forint) áll az osztrák települések rendelkezésére, hogy a folyamatban lévő, illetve a jövőbeli projektjeiket, beruházásaikat finanszírozzák, illetve a megnövekedett feladataikat el tudják látni és ne kerüljenek csődhelyzetbe.

Az osztrák Krone arról ír, hogy nyáron már 1 milliárd eurónyi keretet adott az osztrák kabinet az önkormányzatok, hogy a fejlesztések ne álljanak le: az állam 50 százalékig átvállalta az aktuális projektek finanszírozását. Ehhez most további 1,5 milliárd euró érkezik, különféle formákban. Hogy a település pénzügyileg is talpon maradjanak, a kormány 1 milliárd euró előleget biztosít a 2021-es támogatások terhére. Ezzel az összeggel legkorábban 2023-ban kell elszámolniuk az önkormányzatoknak.

Az osztrák kormány további támogatást nyújt az önkormányzatok a kieső bevételeik fedezésére – vissza nem térítendő formában. A pénzügyminisztérium számításai szerint az önkormányzatok adóvételeiből a jövő évi elszámolásnál 400 millió hiányzik majd, ezt pótolják központilag. A pénzügyileg megroppant települések támogatási alapját 100 millió euróval növelik meg – ez szintén vissza nem térítendő pénz.

A Krone kiemeli, a tervekhez az osztrák parlament jóváhagyása is kell. A portál idézi a pénzügyminisztert is:

Az önkormányzatok erőn felül teljesítettek, különösen a koronavírus-járvány idején. A helyzet komoly kihívás elé állítja a települések költségvetését. A kormány minden szükséges eszközt az önkormányzatok rendelkezésére bocsát, hogy az aktuális feladataikat el tudják látni és a válság után jó helyzetből várják az újraindítást.

Werner Kogler zöldpárti alkancellár írásos állásfoglalást tett közzé a tervezet nyomán:

„Az elhúzódó koronavírus-járvány és az ahhoz kapcsolódó gazdasági és foglalkoztatási válság miatt a városoknak és a falvaknak súlyos bevétel-kieséssel kell számolniuk, ugyanakkor a védekezésből adódóan emelkedtek a kiadásaik.  De az önkormányzatok a krízis idején a helyi gazdaság legfontosabb befektetőinek számítanak, a munkahelyeket biztosító kis- és középvállalatoknak pedig nagy szükségük van rájuk. Az osztrák településekre a következő években jelentős szerep vár: a válságból beruházások révén lehet majd kilábalni. A második segélycsomag nagy jelentőségű az önkormányzatok számára, ennek segítségével meg tudják teremteni a pénzügyi biztonságukat és el tudják látni a szociális feladataikat, különösen a gyerekek, a fiatalok és az idősek ellátásában. Ezekhez a kihívásokhoz nyújt a 2,5 milliárd euró csomag megfelelő alapot” – fogalmazott.

Alfred Riedl, az osztrák Települések Szövetségének az elnöke a köszönet mellett kiemelte, hogy fontos és szükséges segélycsomagról van szó.

Mint mondta, a koronavírus-járvány az önkormányzatokat pénzügyi szempontból eddig nem tapasztalt erővel találta el. Tájékoztatása szerint a bevételek és a kommunális adó drasztikus visszaesése és a feladatok növekedése súlyosan megterhelte a települések költségvetését. Úgy vélte, a 1,5 milliárd eurós közvetlen segítség lélegzethez juttatja a városokat és a falvakat, így a polgármesterek nyugodtabban és magabiztosabban vágnak neki a 2021-es esztendőnek.

Mint ismert, Magyarországon épp az ellenkezője történik: a kormányzat az önkormányzatoknál az a bevételt felezteti meg, ami a napi működésükhöz, a közszolgáltatások fenntartásához kell.

Felére csökkenti az iparűzési adót a kormányzat, bajba kerülhetnek a nagyvárosok

A legfontosabb intézkedések közé tartozik, hogy július elsejéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, csak annak kell a bankhoz fordulnia, aki továbbra is szeretné törleszteni hitelét. Ezt egyébként már korábban is bejelentették. A korábban elrendelt járványügyi intézkedések miatt az ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat decemberben és januárban a bérköltségek kétharmadának átvállalásával támogatja a kormányzat.

A rendelkezés ellen – melynek pontos részletei egyelőre nem ismertek, mivel azt a Magyar Közlönyben még nem hirdették ki – számos polgármester és önkormányzatokat tömörítő szervezet tiltakozott.