A fideszes városok milliárdokat kaptak, miután a kormány a felére csökkentette az iparűzési adót

Orbán Viktor
Orbán Viktor Facebook-oldala

Fejenként 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott önkormányzati feladatok ellátására Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém és Zalaegerszeg - olvasható a december 24-én megjelent Magyar Közlönyben, számolt be róla a 24.hu.

Nem lesz nehéz kitalálni mi a közös pont a fent említett városokban: mindegyik Fidesz vezetőséggel rendelkezik, ebben a kategóriában egyetlen olyan város sincs, melyet ellenzék irányítana. Ez azért is remek karácsonyi ajándék Orbán Viktortól, mert a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére hivatkozva nemrégiben bejelentette, hogy a felére csökkentik az önkormányzatokhoz befolyó helyi iparűzési adó mértékét, kvázi ezzel a lépéssel kivéreztetve az önkormányzatokat.

Kutatás: Még a fideszeseket is megosztja az önkormányzatokat érintő elvonások kérdése

Itt írtunk róla, hogy a kormány nemrég bejelentett gazdasági intézkedésével az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételi forrását, az iparűzési adót nyirbálja meg: A legfontosabb intézkedések közé tartozik, hogy július elsejéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, csak annak kell a bankhoz fordulnia, aki továbbra is szeretné törleszteni hitelét. Ezt egyébként már korábban is bejelentették.

Természetesen az ellenzéki vezetésű településekről sem feledkeztek meg: Eger például 600 millió forintot költhet az egri vár fejlesztésére, Miskolc pedig 700 milliót a miskolctapolcai fürdő üzemeltetésére. A különbség csak annyi, hogy ezek címzett pénzt kaptak, vagyis nem költhető szabadon működésre a támogatás, ellentétben a fideszes városokkal, amik az iparűzési adó csökkentéséből adódó bevételkiesést pótolni tudják a kapott támogatásból.

Tegnap az önkormányzatok kivégzése ellen tiltakozott 38 nagyvárosi, valamint kerületi polgármester és lekapcsolták az ünnepi díszkivilágítást több városban.