Az amerikai demokrácia egyik sötét napja

Az amerikai demokrácia egyik sötét napja

Tegnapra volt meghirdetve az a kongresszusi ülés, amelyben összesítették volna az amerikai elnökválasztás elektori szavazatait, a törvényhozás épületének közelében Donald Trump mondott beszédet, aki egyértelművé tette, Mike Pence alelnök felelőssége, hogy elutasítsa az elektori voksokat, így blokkolva Joe Biden elnökké válását.

Trump arról tweetelt, ha Pence sikerrel jár, akkor megnyerik az elnökséget - mindezt egy vesztes választás, és a csalásra vonatkozó elutasított bírósági keresetek sora után. Pence viszont már az ülés előtt leszögezte, hogy ehhez nincs jogköre.

Nagyjából ezután eszkalálódott a helyzet a Capitoliumnál, a radikálisabb Trump-támogatók áttörték a kordont és összecsaptak a rendőrökkel:

Később a tüntetők bejutottak, a rendőrség lezárta az épületet, a bent jogosan tartózkodókat arra kérték, hogy a fenyegetés miatt az irodákban keressenek menedéket és maradjanak csendben.

A kongresszusi ülést berekesztették, aztán kimenekítették a képviselőket és a hírek szerint az alelnököt is. A washingtoni polgármester, Muriel Bowser amerikai idő szerint este 6 órától csütörtök reggel 6 óráig kijárási tilalmat rendelt el.

Joe Biden felszólította Trumpot, hogy televíziós beszédben küldje haza a zavargókat, a leköszönő elnök végül egy videót tett közzé, amiben egyszerre intett nyugalomra és szította tovább a tüzet: arra kérte a híveit, hogy menjenek haza, mert békére van szükség, de a választást szerinte ők nyerték nagy különbséggel, csak ellopták tőlük.

Ezzel párhuzamosan már a Nemzeti Gárdára volt szükség Washingtonban. Nancy Pelosi házelnök irodájába is betörtek:

Az ülésterembe szintén bejutottak:

Az épületben mellkason lőttek egy nőt, aki később belehalt sérüléseibe, rajta kívül három áldozata van az ostromnak.

Magyar idő szerint este 11 óra körülre kezdett kiürülni a törvényhozás épülete a tüntetőktől, amiben a hírek szerint egy robbanószerkezetet is találtak, csakúgy, mint a Republikánus Nemzeti Bizottság irodáinál.

A környéken egy akasztófát is felállítottak:

A kijárási tilalom hatályba lépése után is sok tüntető volt az utcákon, Washingtonban 15 napra szükségállapotot hirdettek. Még a republikánus ex-elnök George W. Bush is úgy fogalmazott, hogy egy banánköztársaságban kezelnek így egy választási eredményt, de több republikánus tisztségviselő, köztük a külügyminiszter, Mike Pompeo is elítélte az erőszakot. Többen - elsősorban a demokrata oldalon - már Donald Trump személyes felelősségéről beszélnek az ügyben, akinek fiókjait az erőszak szításának gyanúja és összeesküvés-elméletek miatt a Facebook felfüggesztette, a Twitter zárolta egy időre.

A Capitolium ostromának négy halálos áldozata van, köztük az a nő, akit az amerikai törvényhozás szimbólumának számító épületben lőttek mellkason.

Ostrom a Capitoliumban - A republikánusok is elítélték a támadást

Megostromolták Trump hívei a washingtoni Capitoliumot, miután megpróbáltak benyomulni az épületbe. A szenátus eközben éppen ülést tartott, hogy megválasszák Joe Bident. A támadás miatt felfüggesztették az ülést, a képviselőket pedig azonnal kimenekítették az épületből. A támadás miatt egy nő az életét vesztette, a CNN értesülései szerint pedig két robbanószerkezetet is hatástalanítottak az épület közelében.