Meghalt egy amerikai rendőr, aki a Capitolium ostromában sebesült meg

Meghalt egy amerikai rendőr, aki a Capitolium ostromában sebesült meg

Belehalt sérüléseibe a kórházban egy amerikai rendőr, aki a Capitolium tüntetők általi ostromában sebesült meg - közölték helyi idő szerint csütörtökön este hivatalosan. A példátlan incidensnek így már öt halálos áldozata van, a többiek civilek voltak, akik közül egy nőt a rendőrök lőttek le, hárman pedig valamilyen traumába haltak bele, amelyet még nem tisztáztak.

Az amerikai demokrácia egyik sötét napja

Tegnapra volt meghirdetve az a kongresszusi ülés, amelyben összesítették volna az amerikai elnökválasztás elektori szavazatait, a törvényhozás épületének közelében Donald Trump mondott beszédet, aki egyértelművé tette, Mike Pence alelnök felelőssége, hogy elutasítsa az elektori voksokat, így blokkolva Joe Biden elnökké válását.

Brian Sicknick aközben sebesült meg, hogy a törvényhozás épületét védő kollégáival együtt összecsapott szerdán az erőszakos tüntetőkkel - közölte a külön a Capitolium védelmére rendszeresített egység. Az összecsapásból Sicknick még saját lábán vissza tudott menni hivatalába, majd ott összeesett - tették hozzá. Halála ügyében a washingtoni rendőrség a capitoliumi és a szövetségi rendőrség segítségével, emberölés gyanújával indított nyomozást. Sicknick 12 éven át szolgálta a capitoliumi rendőrséget.

A Pentagon három nappal az ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon három nappal a szerdai ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének, ám az elhárította - adta hírül az AP amerikai hírügynökség egy védelmi tisztségviselőre és két további, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva - írja az MTI.

Szerdán este Donald Trump elnök több száz híve erőszakkal behatolt a törvényhozás épületébe, és végül a nemzeti gárda segítségével több óra alatt sikerült őket eltávolítani az épületből. Az ostrom előtt Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédében feltüzelte híveit, egyebek közt ismét azt állította, hogy csalás miatt veszítette el a választást.

Lemond a Capitolium rendőrségének főnöke

Lemond tisztéről a Capitolium rendőrségének főnöke, Steven Sund január 16-i hatállyal a kongresszus épületének szerdai ostroma, illetve annak sikertelen megakadályozása miatt - adta hírül pénteken az AP - írja az MTI. Az amerikai hírügynökség értesülése szerint Sund már megírta lemondólevelét.