Zajlik az élet Washingtonban: szükségállapot, lemondás, Trump és Pence találkozott

Zajlik az élet Washingtonban: szükségállapot, lemondás, Trump és Pence találkozott

Donald Trump amerikai elnök hétfőn szükségállapotot rendelt el Washingtonban január 24-ig – közölte a Fehér Ház, miután a hatóságok biztonsági fenyegetésekre figyelmeztettek Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatása kapcsán.

A rendelkezés lehetővé teszi az amerikai belbiztonsági minisztérium és a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (Fema) számára, hogy szükség szerint összehangolják tevékenységüket a helyi rendvédelmi hatóságokkal.

A Capitolium ostroma nyomán egyébként is megszigorították az amerikai fővárosban a biztonsági intézkedéseket Biden ünnepélyes beiktatására tekintettel. Daniel Hokanson tábornok a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy

a nemzeti gárda mintegy 15 ezer katonáját vonják össze Washingtonban

a helyi rendfenntartók megsegítésére. A belbiztonsági minisztérium pedig közölte, hogy az elnök védelméért felelős Secret Service szerdától fokozott készültségben lesz.

Az amerikai sajtó időközben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) rendvédelmi szervek felé intézett belső figyelmeztetésére hivatkozva közölte, hogy

Biden beiktatása körüli napokban fegyveres, illetve erőszakos zavargások lehetnek

a tagállamok fővárosaiban.

Jelenleg Washingtonban mintegy hatezer katona segít a rendfenntartásban. A Capitolium épülete körül új biztonsági kerítést húztak.

Lemondott a belbiztonsági miniszter

Közben hétfőn benyújtotta lemondását Chad Wolf ügyvivő amerikai belbiztonsági miniszter, miután bírálta Donald Trump elnököt, amiért annak hívei megostromolták a washingtoni Capitolium épületét.

Wolf a stábjának címzett üzenetében közölte, hogy helyi idő szerint délben lemond tisztségéről, bár korábban még azt hangoztatta, hogy hivatalban akar maradni. Mint mondta, Peter Gaynor, a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (Fema) vezetője veszi át a helyét.

Wolf csütörtökön felszólította Trumpot, hogy ítélje el a politikai erőszakot az amerikai törvényhozás épületében történtek nyomán.

Most láthatjuk, hogy az elnök egyes hívei erőszakhoz folyamodnak eszközként annak érdekében, hogy politikai célokat érjenek el. Ez elfogadhatatlan

– fogalmazott egy közleményben Wolf, akkor hozzátéve, hogy ő maga nem mond le. „Ezek az erőszakos cselekmények észszerűtlenek, és kérem az elnököt, illetve minden megválasztott tisztségviselőt, hogy határozottan ítélje el az előző napi erőszakot” – mondta.

Elnök–alelnök „randi”

Összetartás mutatott Donald Trump amerikai elnök és Mike Pence alelnök a Capitolium ostromát követő összekülönbözésük nyomán – közölte a Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó illetékese hétfőn. A tájékoztatás szerint Trump és Pence megbeszélést folytatott a Fehér Házban hétfőn este. Ez volt az első találkozó kettejük között, miután az elnök szerdán bírálta alelnökét, amiért nem próbálta megakadályozni riválisa, a demokrata párti Joe Biden megválasztott elnökre leadott szavazatok elektori hitelesítését a kongresszus szerdai rendkívüli ülésén.

Az illetékes beszámolója szerint Trump és Pence a kongresszus épületénél kitört zavargásokat vitatta meg.

„Hangsúlyozták, hogy azok, akik a múlt héten megszegték a törvényt és megrohamozták a Capitoliumot, nem képviselik az Amerika az első mozgalmat, amelyet 75 millió amerikai támogat, és megfogadták, hogy hátralévő hivatali idejükben folytatják az ország érdekében végzett munkájukat” – közölte a tisztségviselő. „Ketten jó beszélgetést folytattak, megvitatták az előttük álló hetet és felidézték az utóbbi négy év kormányzati munkáját és eredményeit” – tette hozzá. Bident január 20-án iktatják be hivatalába.

Az illetékes hangsúlyozta, hogy

Trumpnak nem áll szándékában a múlt szerdai zavargások következtében lemondani, Pence pedig nem akarja alkalmazni a 25. kiegészítést,

amelynek alapján lehetősége van arra, hogy a kormányzat tagjait megszavaztassa az elnök alkalmasságáról, illetve alkalmatlanságáról feladatainak ellátására. Ha a kabinet többsége alkalmatlannak minősíti Trumpot, akkor az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez (alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz) folyamodnak.

(MTI)