"Tiszta levegőt!" - évente mintegy 13 ezer magyar hal meg idő előtt

"Tiszta levegőt!" - évente mintegy 13 ezer magyar hal meg idő előtt

"Az Európai Bíróság jobban aggódik hazánk tiszta levegőjéért, mint a magyar kormány" - hívja fel a figyelmet szerdai sajtóközleményében a Greenpeace Magyarország Egyesület. 

Az Európai Bíróság ítélete szerint Magyarország uniós jogot sértett, mivel az úgynevezett PM10-szennyezés - a 2005-2017 közötti vizsgálat időszakában - rendszeresen és tartósan túllépte az uniós napi határértéket, mégis "a kormány nem hozott megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy a határérték-túllépés a lehető legrövidebb ideig tartson."

A levegő egészséges belélegezhetőségét akadályozó részecskeszennyezés következtében

évente több mint 13 ezer magyar hal meg idő előtt 

- szól a közlemény.

Úgy gondolják, hogy a magyarországi döntéshozók több mint tíz éve nem óhajtanak érdemben foglalkozni ezzel a problémával.

Holott Nyugat-Európa legtöbb országában a hatékony intézkedéseknek köszönhetően 20-30 százalékkal sikerült csökkenteni a részecskeszennyezés miatti halálozások számát, ám hazánkban csak "lényegesen kisebb mértékű javulást értünk el" - mutat rá a sajtóközlemény az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tavaly novemberi jelentésére hivatkozva. 

Hozzáteszik, hogy hazánk

a harmadik legszennyezettebb levegőjű tagállam az Unióban.

A szálló por koncentrációját tekintve tavalyelőtt csak két hivatalos mérőponton nem történt határérték-túllépés. A 2020-as jelentés előzetes adatai sem festenek túl rózsás helyzetet, hiszen "PM10-ből például Miskolcon továbbra is ötvennél több napon volt határérték felett a szennyezettség" a jogszabály alapján megengedett 35 naphoz képest.

A Greenpeace szerint tudományos kutatások egész sora bizonyítja, hogy "a légszennyezettség növeli a koronavírussal való megfertőződés esélyét is, továbbá súlyosbítja a koronavírus okozta betegség lefolyását". A környezetvédelmi szervezet a kormánytól várja a megoldást, amelyet főként az illegális hulladékégetés felszámolásában, a fűtés-korszerűsítésben, a forgalomcsökkentésben és az elavult közlekedési eszközök használatának visszaszorításában lát. 

A szervezet azzal érvel, hogy

"a kormányzatnak vannak meg az eszközei és lehetőségei, hogy olyan levegőtisztasági intézkedéseket hozzon, amellyel tenni tud minden magyar egészségéért"

Évek óta kevés figyelem összpontosult a kérdéskörre, így nem túl meglepő, hogy a következő térségekben és időszakokban lépték túl rendszeresen a PM10 részecskékre vonatkozó napi határértékeket: 2005-től Budapest térségében és a Sajó-völgyben, továbbá 2011-től (a 2014-es év kivételével) Pécs térségében, s mindhárom érintett zóna esetében 2017-ig.

 

Forrás: NNK / Facebook

Ugyanakkor a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is figyelmeztetett a "kedvezőtlen a levegőminőségre", így több helyen sem javasolják a következő napokban huzamosabb ideig a kint tartózkodást. Különösen a krónikus betegségben szenvedők, idősek, gyermekek és várandós kismamák számára jelenthet kockázatot. A Levegőhigiénés Indexet alapul véve ez a négy kategória használatos: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

A levegő minőségét tekintve Putnokot a veszélyes, míg Nyíregyházát és Sajószentpétert az egészségtelen kategóriába sorolják. Valamint 15 település - és környékének - levegőjét kifogásoltként jelölik, ezek név szerint: Budapest, Dorog, Eger, Győr, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Miskolc, Oszlár, Salgótarján, Sopron, Százhalombatta, Székesfehérvár, Tököl, Vác és Várpalota.