Kiderült, milyen „Feddhetetlenségi Nyilatkozatot” kell aláírniuk az ellenzéki előválasztás jelöltjeinek

Kiderült, milyen „Feddhetetlenségi Nyilatkozatot” kell aláírniuk az ellenzéki előválasztás jelöltjeinek

Népszava birtokába került az ellenzéki jelöltek számára kötelezően aláírandó Feddhetetlenségi Nyilatkozat véglegesnek tekinthető tervezete.

Mint a lap írja, a tervezetről az utolsó egyeztetések folynak a DK, az MSZP, az LMP, a Momentum, a Párbeszéd és a Jobbik között.

A nyilatkozat 15 pontból áll, ezek közt szerepel, hogy

  • a jelöltnek nincs 30 napnál régebbi köztartozása,
  • nem áll „büntetett előélethez fűződő hátrány hatálya alatt”,
  • eddigi munkája során „a magyar és az uniós adófizetőket nem károsította meg”,
  • a rá bízott állami, önkormányzati, uniós forrásokkal felelősen gazdálkodott,
  • valamint nincs offshore-érdekeltsége sem neki, sem a velük egy háztartásban élő rokonainak.

A jelölteknek továbbá arról is nyilatkozniuk kell a papír aláírásával, hogy megválasztásuk esetén közeli hozzátartozóikat nem alkalmazzák, közbeszerzési eljárásokon nem indulnak el, valamint hogy soha nem álltak az egykori állampárti Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnökségének alkalmazásában ügynökként.

Nemrég egyébként Hajdú Gergellyel, a 2019-es budapesti előválasztást (is) lebonyolító aHang kampányigazgatójával interjúztunk, akitől többek között azt kérdeztük, hogyan áll a felkészülés az ellenzéki előválasztás kapcsán, hány aktivistára lenne szükség, van-e már konkrét szabályrendszer, hogyan lehet kizárni a csalást és azt, hogy a résztvevők adatait ne olvasgassák a Belügyminisztériumban.

Válaszok a cikkünkben:

A rendszer biztonságos, de 5-10 ezer aktivistára és vétószabályokra még szükség lesz az előválasztáshoz

Egyre-másra hallani politikusoktól, pártoktól hogy megmérettetik magukat az ellenzéki előválasztáson. De vajon hogy áll a felkészülés? Hány aktivistára lenne szükség, van-e már konkrét szabályrendszer, hogyan lehet kizárni a csalást és azt, hogy a résztvevők adatait ne olvasgassák a Belügyminisztériumban? Erről is kérdeztük Hajdú Gergelyt, a 2019-es budapesti előválasztást (is) lebonyolító aHang kampányigazgatóját.