Két világ van? – a hazai médiaviszonyokról egy rövidke példával

Két világ van? – a hazai médiaviszonyokról egy rövidke példával

Mint ismert, ittasan okozott balesetet Hévíz fideszes alpolgármestere, Kepli József János szombaton. E mondatot pedig jobb, ha már most egy kicsit pontosítjuk! A baleset híre ugyanis csak azok számára lehet ismert, akik nem csupán a kormánypárti médiából tájékozódtak kedden: mivelhogy ők nem írták meg a hírt. Nézzünk hát meg közösen egy újabb példát a hazai médiaviszonyokra!

Az Origo vagy a PestiSrácok oldalán hiába kerestünk rá a fideszes alpolgármester nevére, a szombati balesetről semmit sem találtunk, de a Magyar Távirati Iroda hírei között is feleslegesen kutattunk e téren. 

A Mediaworks érdekeltségébe tartozó ZAOL esetében már eredményesebbnek bizonyult a keresgélés: beszámoltak arról, hogy szombaton Keszthely és Várvölgy között összeütközött két személygépkocsi, arról azonban sem akkor, sem később, hogy a balesetet ki okozta.

Kora esti cikkükben szerdán pedig azt írták:

Hírportálunk is beszámolt arról, hogy szombaton Várvölgy közelében ittas sofőr okozott balesetet. 

A cikk címe: Bocsánatot kér Kepli József János, Hévíz alpolgármestere. Szerdán ugyanis közleményt juttatott el Kepli a portálhoz a történtekkel kapcsolatban. Itt tehát már csak a bocsánatkérés tolmácsolását olvashatták az olvasók. 

A kormányzati sajtó állandóan fake news-zal és álhírgyártással vádolja az ellenzéki oldalakat, az ellenzéki sajtót, miközben ők azért olykor-olykor – olybá tűnik –, el-elhallgatnak ezt-azt.

És egy kis szösszenet még így a végére: emlékezetes, legutóbb a Demokrata című kiadvány ismerte be hazugságát, a felszólításra pedig a szerkesztőség kénytelen volt közzétenni a helyreigazítást.

De érdemes talán azt is tudni, hogy 80 sajtópert vesztett a kormánymédia az elmúlt évben, az első helyen pedig az Origo áll.