Tizenhat nemzetközi újságírószervezet levélben fejezte ki aggodalmát a hazai és a lengyel médiahelyzet miatt

Tizenhat nemzetközi újságírószervezet levélben fejezte ki aggodalmát a hazai és a lengyel médiahelyzet miatt

A bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) 15 másik nemzetközi újságírószervezettel közösen levelet írt Margrethe Vestagernek, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosának, amit a Telex szemlézett. Ebben arra szólították fel, hogy sürgősen kezelje a közép-európai médiapiac torzulásaival kapcsolatos aggályokat.

Azt írják, hogy Közép-Európában folyamatosan romlik a médiapluralizmus, ezért arra kérik Vestagert, indítson gyors vizsgálatot a magyarországi és lengyelországi helyzet miatt. Emlékeztetnek, hogy tavaly szeptemberben a 16 szervezet már küldött egy levelet a biztosnak, amiben felszólították, tegyen lépéseket azzal kapcsolatban, hogy több panasz szerint a magyar kormány megsértette az uniós állami támogatási szabályokat, ezzel rontva a magyar média sokszínűségén.

Korábbi levelükben kiemelték, "az államilag finanszírozott reklámok terjesztése Magyarországon nem követi a piaci logikát. Az állami hirdetéseket nem piaci szempontok szerinti biztosítása sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikkelyét, az állami támogatási szabályokat".

Az IPI február 26-án írt levelében pedig úgy fogalmaznak,

"sajnálattal jegyezzük meg, hogy a Bizottság még mindig nem járt el azon panaszok ügyében, amiket a Mérték Média Monitor, Jávor Benedek volt EP-képviselő vagy a Klubrádió tett, amely Magyarország utolsó független rádióadója volt, amíg a kormány által ellenőrzött médiahatóság ebben a hónapban el nem hallgattatta a frekvenciájukat. Szeptember óta a magyarországi helyzet tovább romlott".

Úgy vélik, Lengyelországban is gyors ütemben romlik a média helyzete. Mint írják, "az országot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártja a Magyarország által kijelölt utat követi, és hasonló módszereket alkalmaz a médiapluralizmus aláásása érdekében. A PiS összehangolt kampányt folytat a független média ellen". 

Hozzáteszik, 

a magyar és a lengyel közszolgálati műsorszolgáltató is elsősorban a kormányzati propaganda közvetítésre szolgál.

Levelüket úgy zárják, hogy "ha a Bizottság továbbra is tétlen marad, a független média Magyarországon, Lengyelországban és másutt is eltűnőben van, ami katasztrofális következményekkel jár a demokráciára nézve".