"Mi támadunk, a vírus pedig védekezik" - ezzel hitegette a magyarokat még egy hónapja Orbán Viktor

"Mi támadunk, a vírus pedig védekezik" - ezzel hitegette a magyarokat még egy hónapja Orbán Viktor
"Fordulópont következett be a koronavírus-járványban: 'eddig a vírus támadott, mi pedig védekeztünk', most viszont 'mi támadunk, a vírus pedig védekezik' - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában". 

Így kezdődik a központi tájékoztató portál beszámolója a február 5-ei Orbán rádióinterjúról. 

Tehát szinte egy hónappal ezelőtt még azzal hitegette a magyarokat a miniszterelnök, hogy támadásba lendültünk, hogy uraljuk a helyzetet, ma pedig kőkemény szigorításokat rendeltek el, sőt, még nem is jelentették be az összes korlátozó intézkedést. 

Orbán Viktor: március 15-ére minden regisztrált 60 év fölötti be lesz oltva

A péntek reggelt Orbán Viktor szokásához híven az operatív törzs ülésén kezdte a Belügyminisztériumban, majd a Kossuth rádiónak adott hosszabb interjút, melyet a járványszámokkal indított, azaz: 1576 új fertőzött, 98 halott csütörtökön, 3638 kórházi ápolt, 302 gépi lélegeztetett. Minderre reflektált is, miszerint: a helyzet javulása megállt, némi romlásról kell beszámolnom.

Ahogy arról beszámoltunk, egy rendkívüli Kormányinfón, két kormányülés között közölték, március 8-tól március 22-ig, két hétre bezárják az üzleteket, ez alól kivételt képeznek az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak és a benzinkutak, míg az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják.

Bizonytalanság

A vírusszkeptikusokkal és oltásellenesekkel foglalkozó cikkünkben pont az ilyen kommunikációs ellentmondások hatásaival foglalkoztunk. Ember Zoltán, az Iránytű Intézet ügyvezetője arra figyelmeztetett, hogy a teljes politikai szférával szembeni bizonytalanságot és szkepticizmust növeli a jelenlegi helyzet, illetve a világos kommunikáció hiánya – legyen szó oltásokról, adatokról, engedélyekről, a korlátozásokról, támogatásokról, adózásról. Természetesen ez ilyen esetben alapvetően a kormány felelőssége - utalt az elemző az ilyen könnyen számonkérhető, Orbán Viktor által elmondott ellentmondásra/hazugságra.